Umuligt i Odense - men i Aarhus imødekommer man hjerteskærende ønske fra forældre med døde babyer

En kreativ løsning i Aarhus har hjulpet hundredvis af sorgramte familier med dødfødte babyer. Familierne skriger om hjælp til det samme i Odense, men det kan ikke lade sig gøre.

Forældre med dødfødte babyer skal respekteres og have fred og ro i trygge rammer.

Det ved man alt om på Aarhus Universitetshospital.

- Vi har erkendt, at sorg og tab er en del af det at være på et sygehus, siger Jeanette Ziska, der er chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital.

- Hvis du ikke får lov at komme dig og samle dig igen efter et tab, kan det få betydning for resten af dit liv, fordi du har et ubearbejdet traume, forklarer hun.

Derfor lavede sygehuset for ti år siden særlig afskærmet afdeling - Afsnit for Tab - hvor mødre kan få foretaget en dødfødsel, og der er plads til, at familien efterfølgende kan få ro.

Mødre til dødfødte: Det må I ikke gøre ved os 

Sådan er det ikke i Odense. I hvert fald ikke hvis man skal tro flere mødre til dødfødte babyer.

De fynske mødre fortæller til TV 2 Fyn, hvordan de under forløbet er blevet placeret på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital blandt nybagte forældre og med lyden af babygråd og glade stemmer på gangen og lige ved siden af.

Ønsket fra forældrene er klart. Placer os alle andre steder end på barselsafsnittet. Ønsket bliver imødekommet i Aarhus. 

- Man har ikke brug for at sammenligne sig med andre mennesker, der tager herfra med et levende barn. Man har brug for at blive skærmet for omverdenen, indtil man er klar, siger Jeanette Ziska.

Prioriteret i Aarhus

På afdelingen i Aarhus kan mødre med døde babyer i maven få lov at føde på den separate afdeling, hvor det befinder sig igennem hele forløbet.

Forældre har i Aarhus mulighed for at give en sidste hilsen til deres baby, som desværre ikke kommer med hjem fra sygehuset.
Forældre har i Aarhus mulighed for at give en sidste hilsen til deres baby, som desværre ikke kommer med hjem fra sygehuset.
Foto: Kasper Alfredo Knudsen

- Sorg og tab har brug for tid. Nogle gange også uendelig tid, hvor man ikke skal skynde sig med noget, men man skal erkende, at man skal igennem nogle faser, hvis man skal hele rigtigt, siger Jeanette Ziska.

I Aarhus er der dedikeret nogle særlige fysiske rammer til forældre, der mister et barn i forbindelse med fødslen.

- Jeg er stolt af, at vi har prioriteret, at der bliver dedikeret nogle særlige rammer og nogle særlige betingelser, fastslår chefjordemoderen.

Derfor kan det ikke lade sig gøre i Odense

På Odense Universitetshospital kan det ikke lade gøre sig.

Sygehuset er bevidst om og forstående over for kritikken fra forældrene, men som chefjordemoder Anette Lund Frederiksen tidligere på ugen forklarede til TV 2 Fyn, er det et spørgsmål om de fysiske rammer på den nuværende sygehus i Odense.

Der er tale om et ældre sygehus, og når først Nyt OUH åbner i løbet af de kommende år, får fynske forældre mulighed på samme måde for et separat afsnit, hvis det værst tænkelige skulle ske for dem. Der kan dog gå flere år, inden det nye sygehus åbner på grund af forsinkelser.

Sygehuset forstår kritikken fra forældrene, men som chefjordemoder Anette Lund Frederiksen tidligere på ugen forklarede til TV 2 Fyn, er det et spørgsmål om de fysiske rammer
Fotograf: Kasper Alfredo Knudsen

På fødeafdelingen i Aarhus er der ansat 160 jordemødre, hvoraf syv er specialiseret til at håndtere dødfødsler.

På fødeafdelingen i Aarhus er der ansat 160 jordemødre, hvoraf syv er specialiseret til at håndtere dødfødsler.
På fødeafdelingen i Aarhus er der ansat 160 jordemødre, hvoraf syv er specialiseret til at håndtere dødfødsler.
Foto: Kasper Alfredo Knudsen

Sådan bruges pengene

Dødfødsler er - heldigvis - sjældne, og derfor er jordemødrene også nødt til at håndtere andre opgaver.

I løbet af et år har Aarhus Universitetshospital omkring 90 indlæggelser - altså omtrent hver tredje dag. Alligevel er der hver dag en specialiseret jordemoder på arbejde, hvis nu det værst tænkelige skulle ske.

Er det ikke spild af ressourcer, at man laver en hel afdeling og dedikerer syv jordemødre?

- De 90 forløb er indlagt i varierende varighed mellem et døgn og syv døgn. Når jordemødrene ikke har et forløb, varetager de almindeligt fødegangsarbejde, så det er den mest rentable løsning, siger Jeanette Ziska.

- Det trækker nogle ressourcer, men hvis vi ikke gør det, trækker det et andet sted på menneskers liv og måske også i samfundet, forklarer chefjordemoderen.

Et spørgsmål om sikkerhed i Odense

I Odense er det desuden også et spørgsmål om sikkerhed, at man ikke har mulighed for bare at lave et afskærmet afsnit et helt andet sted på det nuværende sygehus.

Sikkerheden er også en væsentlig pointe, understreger chefjordemoderen i Aarhus.

- Det skal ligge tæt på fødegangen. Det skal også ligge tæt på operationsgangen. Det skal ligge tæt på personalet, siger Jeanette Ziska.

Afsnit for Tab var tidligere et gammelt personalekøkken.
Afsnit for Tab var tidligere et gammelt personalekøkken.
Foto: Kasper Alfredo Knudsen

Derfor måtte sygehuspersonalet tænke kreativt, da det oprettede Afsnit for Tab.

- Vi har prioriteret at bruge det her rum, som egentlig er et gammelt personalekøkken, forklarer hun.

Fynske forældre kan tidligst forvente et separat afsnit til dødfødsler, når Nyt OUH efter flere års forsinkelser står klar - tidligst i 2025.

Oversigt

    Oversigt