I det fynske folks tjeneste

Efter Svendborgsag: Ud med CPR-systemet

Dansk IT vil have skiftet CPR-systemet ud, efter endnu en sag, hvor borgeres CPR-numre er endt på nettet

02:15

Efter en sag hvor Svendborg Kommune har lagt tre borgeres fulde navn og CPR-numre ud på nettet, foreslår interesseforeningen Dansk IT nu, at hele CPR-systemet tages om til revision.

- Vi er kommet langt med digitaliseringen, og det er noget, det ville kræve en hel del at lave om på, men vi skulle arbejde mere langsitet på at komme ud af den her CPR-fælde, lyder det fra formand for Dansk IT’s udvalg for IT i den offentlige sektor, direktør Ejvind Jørgensen Direktør, Rambøll Management.

Det overrasker ham ikke, at der nu er endnu en sag, hvor CPR-numre lækkes af en offentlig myndighed, men på den anden side mener han, at det burde være alment kendt i hele den offentlige sektor, at CPR-numrene burde beskyttes.

En del af problemet er den status, som CPR-nummeret har opnået.

- CPR-nummeret er en indgroet måde at kommunikere og identificere os på alle steder. Jeg tror, vi skal finde løsningen andre steder, siger Ejvind Jørgensen.

Han understreger, at ingen it systemer er fuldstændig sikre, men CPR-nummeret kan ikke længere stå alene:

- Vi skulle starte med at gøre CPR-nummeret til en offentlig nøgle. Det er sådan set kun en fødselsdato og et køn, der står i CPR-nummeret.

I stedet skal CPR-nummeret suppleres med andre oplysninger, som kan sikre, at der også er overensstemmelse mellem person og nummer.  Han erkender, at det vil være en bekostelig affære at gå væk fra CPR-systemet, men mener, at tiden er inde.

 

- Problemet er, at vi tror, at vi kan identificere os ved hjælp af et CPR-nummer, og det gør, at vi får nogle oplysninger, vi ikke har lov til eller får udleveret nogle ting bare ved at oplyse vores CPR-nummer. Og den er gal. Det skulle kræve noget billedlegitimation, det skulle kræve noget biometri eller nem-id, forklarer IT-formanden.

Borgernes CPR-numre var lagt ud sammen med deres fulde navne, og de kunne findes af enhver med en simpel Googlesøgning.

Svendborg Kommune har efter TV 2/Fyns afsløringer igangsat en række justeringer for at undgå lignende sager i fremtiden.

TJEK SELV
Senest i december var det Odense Kommune, der lagde en families CPR-numre ud på nettet, og i den forbindelse lavede vi et link, så du kan teste om dit cpr-nummer også er blevet lækket.

Du kan tjekke HER om dit cpr-nummer ligger på nettet.

00:25 Luk video