Se GOG’s vilde forvandling: Storhedstid, konkurs og første DM-guld i 15 år

GOG gik fra at være landets mest vindende håndboldklub til en konkurs, der ødelagde klubbens plads i toppen af dansk håndbold. Nu er fynboerne tilbage med DM-guld om halsen.

Så skete det endelig igen.

Efter 15 års guldtørke snuppede Gudme Oure Gudbjerg (GOG) endelig DM-guldet i herrehåndbold.

Det har været et par tumulte årtier for den sydfynske håndboldklub, der har budt på et hav af DM-medaljer, en ødelæggende konkurs og et langvarigt genrejsningsprojekt.

Herunder kan du dykke ned i GOG’s vej fra storhedstiden i 1990’erne til konkursen i 2010. I 2022 er GOG-spillerne atter danske mestre.

GOG rykker op og indleder storhedstid

GOG, der blev stiftet i 1973, rykker op i landets bedste række i 1987 og blander sig allerede fra start i medaljekampen i 1988, hvor det bliver til sølv.

1992: GOG vinder første DM-titel

I de efterfølgende år etablerer sydfynboerne sig i toppen af dansk herrehåndbold med sølv- og bronzemedaljer hvert år, indtil 1992 hvor klubben for første gang bliver danske mestre.

Klubben indleder en storhedstid, der ikke er set mage til i dansk herrehåndbold.

Over en periode på 20 år vinder GOG DM-medaljer hvert år - bortset fra 1999. Ikke engang Danmarks mest vindende håndboldklub i historien, Kolding IF, kan matche resultaterne i samme periode.

Nyt navn til sydfynsk storhold

GOG og Svendborg TGI stifter i 2005 en overbygning under navnet GOG Svendborg TGI, som spiller på GOG’s plads i landets bedste herrerække.

24. maj 2007: I finaleserien mod Viborg skal GOG Svendborg kun bruge to ud af tre mulige kampe for at hente DM-guldet hjem. Viborg bliver besejret med 33-32 i Viborg. Det er fynboernes første DM-guld i tre år. GOG har blandt andre Mikkel Hansen, Niklas Landin, Klavs Bruun Jørgensen, Lasse Svan, Torsten Laen og Kasper Jørgensen på holdet.

Se, hvordan GOG fejrede DM-guldet i 2007.
Fotograf: Arkiv

GOG har i sin storhedstid vundet DM-guld i 1992, 1995, 1996, 1999, 2000, 2004, 2007.

26. januar 2010: GOG Svendborg TGI, der spiller i landets bedste række, går konkurs. Holdet, der vandt guld i 2007, tvangsnedrykkes til 2. division efter afslutningen af sæsonen 2009/2010.

- Flere ting er ikke gået op i en højere enhed. Det er en skidt løsning, men omvendt får GOG muligheden for at starte forfra, sagde kommerciel chef Jacob Jørgensen.

Se arkivindslaget fra 2010, hvor flere spillere reagerer på konkursen.
Fotograf: Arkiv

Årsagen er økonomiske problemer og en gæld på 15 millioner kroner, så klubben ikke kan reddes. Samtlige spillere fritstilles.

En analyse i Jyllands-Posten slår fast, at klubben er gået konkurs, fordi den ikke har kunnet følge med i toppen af dansk håndbold og de penge, det kræver at holde sig i toppen.

2013: GOG, der i et par år har kæmpet sig op gennem rækkerne, vinder 1. division og rykker dermed op i landets bedste række efter tre års fravær.

28. maj 2016: Efter otte års medaljetørke snupper GOG sine første bronzemedajler med en sejr over KIF Kolding København. I de efterfølgende sæsoner vinder GOG endnu flere sølv- og bronzemedaljer.

12. juni 2022: Med en 27-26-sejr i Aalborg vinder for første gang DM-guld efter konkursen. Det første opgør i finaleserien endte uafgjort i Gudme. Det er første gang siden 2007 og klubbens ottende DM-titel - 30 år efter den første titel. Spørgsmålet er, om det er starten på en ny storhedstid for Gudme.

Se, hvordan GOG-spillerne blev modtaget i Gudme efter søndagens DM-titel.
Fotograf: Thomas Larsen-Bjerre

Ambitionerne er der i hvert fald på Sydfyn. I Svendborg har man planer om en ny arena, hvor GOG skal spille sine hjemmekampe. Det betyder dog, at danmarksmestrene rykkes væk fra Gudmehallerne.

Oversigt

    Oversigt