To lovlige markbrande løb løbsk: - Man skal være vågen

Det er tørt og brandfareindekset er højt. Kombinerer man det med landmandens høst, så giver det en risiko for flere brande i det fynske landskab. Senest i dag måtte Beredskab Fyn rykke ud til to markbrande.

Beredskab Fyn har i dag måttet rykke ud til to markbrande i henholdsvis Gudme og Svendborg. Det er ikke usædvanligt på denne tid af året, at de flere gange må rykke ud. 

At det ikke er usædvanligt findes i kombinationen af det knastørre vejr og landmændene, der høster. Lige nu er det særligt frøgræsmarker, der lovligt brændes af, så de kan bruges igen næste år.

- Begge brænde er i princippet lovlige. Men man skal have styr på det, når man brænder af. Det må ikke genere andre, og der må ikke gå ild i noget andet levende rundt om, siger Brian Andersen, der er indsatsleder ved Beredskab Fyn.

Ukontrollerede brande

De to brænde som Beredskab Fyn måtte rykke ud til i dag var også frøgræsmarker, der blev brændt af. 

Men den ene brand i Gudme var røgen blevet så tyk, at den har generet naboen og været til fare for trafikanters udsyn på vejene. 

Den anden nær Svendborg, har markafbrændingen bredt sig til grøn bevoksning, træer og buske. 

- Så der har ikke været helt styr på det i dag, siger Brian Andersen. 

Man skal være vågen

Så længe der ikke er et afbrændingsforbud må landmændene gerne brænde deres marker af. 

- Nu kommer der snart noget vand. Så må vi se, om det er nok. Men der skal ikke gå ret mange flere dage med tørt vejr. Det er knastørt derude, så vi ligger på grænsen, siger indsatslederen. 

Indsatsleder Brian Andersen forklarer, at man skal have godt styr på det, når man giver sig i kast med at brænde sine marker af. 

- Det kan lige pludselig begynde at blæse mere, og så kan det løbe fra en. Man skal være vågen, når man går igang med det.

Ingen bøder

Det er politiet der afgør, om det udløser en bøde at ens ellers kontrollerede markbrand løber løbsk. Indsatsleder Brian Andersen oplyser, at de to brande i dag ikke har udløst nogen bøde.

Så sent som i går var Beredskab Fyn også ude til en markbrand. Her var det et uheld, der startede branden, da en landmand klippede sin mark ned, og ramte en sten, der gav en gnist.

- Det er nogle af de ting, vi kører meget til på den her årstid. Så snart landmændene begynder at høste, kommer vi også ud til brande, hvor der er gået ild i en mejetærsker eller halmpresser, siger Brian Andersen.