Spionchef anklager i ny bog Trine Bramsen for at hjemsende af politiske årsager

Lars Findsen blev i sommeren 2020 fritaget fra tjeneste og hjemsendt. Ny bog afslører, at han ser hjemsendelse som politisk motiveret.

Den tidligere chef for Forsvaret Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, har udgivet en bog med titlen 'Spionchefen - erindringer fra celle 18'.

I bogen fremgår det, at Statsministeriet ifølge Lars Findsen har været inde over sagen imod ham. Samtidig anklager han tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at hjemsende ham af politiske årsager.

- Hvis du fjerner den øverste ledelse i tjenesten umiddelbart før tilsynets kritik, vil alle tro, at FE har gjort noget forkert, og at der er grundlag for kritikken. Og det vil være forkert, sagde Findsen ifølge bogen til ministeren.

Ifølge Lars Findsen svarede Trine Bramsen:

- Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90.

Om Trine Bramsen står der videre, at Lars Findsens bror under en afhøring blev spurgt: "Hvad mente I, da I sagde, at Trine Bramsen var dum som en dør?". Ordene om Bramsen blev ifølge Findsen sagt under en privat samtale med deres mor hjemme i stuen.

- Jeg kan kun tolke det sådan, at det, mine gæster og jeg har sagt i mit hus om navngivne politikere og om, hvordan jeg skulle stille mig, når kommissionens resultat kom, som frygtet bliver brugt imod mig. De udtalelser har heller intet med sigtelserne at gøre.

Om Statsministeriets indblanding siger Lars Findsen i bogen, at "beslutningen om hjemsendelsen blev truffet på mødet i Statsministeriet fredag eftermiddag".

- Forklaringen lød, at “der var brug for en timeout”, fordi man ikke endnu havde læst tilsynets rapport. “For at beskytte jer er det bedst med en hjemsendelse, indtil sagen bliver undersøgt nærmere,” sagde den fungerende departementschef i Forsvarsministeriet ifølge Lars Findsen.

Socialdemokratiets pressetjeneste oplyser til TV 2, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke har nogen kommentarer til bogen. Heller ikke Trine Bramsen, som i dag er transport- og ligestillingsminister, vil stille op til interview.

Kalder sagen mod Claus Hjort "utilstedelig"

Det er første gang, at den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste udtaler sig så detaljeret om den yderst spektakulære sag, som går helt tilbage til sommeren 2020, hvor spionchefen blev fritaget fra tjeneste og hjemsendt.

Hjemsendelsen skete, fordi Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) mistænkte, at FE i strid med loven kunne have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.

Lars Findsen blev om formiddagen 8. december 2021 anholdt i Københavns Lufthavn. Dagen efter blev han varetægtsfængslet og sigtet for brud på straffelovens paragraf 109. Den omhandler uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger - en paragraf, der har en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Også den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev i januar 2022 sigtet for at brudt sin tavshedspligt.

Lars Findsen er ifølge bogen "helt uforstående over for, at politiet nu kommer rendende efter ham (Claus Hjort Frederiksen, red.)".

- Jeg kender Claus Hjort som en af de hæderligste politikere, og jeg bliver meget ked af at høre om sagen mod ham, siger Lars Findsen i bogen og tilføjer:

- Hvis det, han har udtalt på nogen måde kan skade, burde man have sagt det til ham for længst. Han har råbt det ud i pressen. Uanset hvad er det en utilstedelig behandling af Claus Hjort, der har viet en stor del af sit liv til at tjene Danmark.

Ikke fantasi til at forestille sig de "katastrofale konsekvenser"

Bogen er blandt andet baseret på dagbogsnotater fra perioden frem mod, at Lars Findsen i februar 2022 blev løsladt.

- Jeg mente, det hele beroede på en række misforståelser og en såkaldt whistleblower, der var optaget af sit eget narrativ. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, hvilke katastrofale konsekvenser den sag skulle få for tjenesten, en række betroede ansatte og mig selv, siger Lars Findsen blandt andet i bogen, som TV 2s journalister lige nu er ved at læse.

Lars Findsen har under hele forløbet afvist alle sigtelser og kaldt sagen for ”vanvittig”. Det samme gjorde han, da der 16. september 2022 blev rejst tiltale.

I tiltalen, som TV 2 har fået aktindsigt i, er der i alt seks forhold, der omhandler læk af fortrolige oplysninger til seks personer, hvoraf to er journalister. Alle forhold skal ifølge tiltalen være sket indenfor en periode på 16-17 måneder, mens Lars Findsen var hjemsendt fra tjeneste.

Lars Findsen afviser overfor TV 2 at stille op til et egentligt interview, men afviser samtidig, at tidspunktet for bogudgivelsen hænger sammen med valgkampen.

Oversigt

    Oversigt