Næsten syv gange Rundetårn: Havvindmølle fra Lindø testes i Thy

En ny 280 meter høj havvindmølle med tydeligt aftryk fra Lindø testes i Nordjylland, inden turen går ud på de store verdenshave.

280 meter.

Så høj skal stigen være, hvis man vil have en tur på vingespidsen af den nye Vestas-havvindmølle i testcentret i det nordlige Thy.

Havvindmøllen har et tydeligt fynsk aftryk. Nacellen, som er "huset" på toppen, er nemlig samlet på Lindø. Møllen snurrede første gang de 115,5 meter lange vinger rundt den 30. december 2022.

- Det er kæmpestort - bogstaveligt talt. Ingeniørmæssigt har det været en kæmpe udfordring, siger Christian Gjerløv, der er product owner offshore ved Vestas.

Havvindmøllen bliver testet i Thy. Den er næsten på højde med Eiffeltårnet eller knap otte gange højden på Rundetårn.
Havvindmøllen bliver testet i Thy. Den er næsten på højde med Eiffeltårnet eller knap otte gange højden på Rundetårn.
Foto: TV2 Grafik/Maiken Bang

Vingerne til den store mølle er produceret i Nakskov, nacellen altså er samlet på Lindø, mens støbeformen er udviklet på Vestas' vingefabrik i Lem.

Christian Gjerløv fortæller, at havvindmøllen producerer strøm til 20.000 husstande, hvilket ifølge ham er dobbelt så meget som det, der allerede findes i dag.

- Det er et stort gennembrud. Vi tror, at vi ved hjælp af det her produkt kan tage en central rolle i den grønne omstilling, siger han.

Havvindmøllen skal testes frem til 2024.
Havvindmøllen skal testes frem til 2024.
Foto: Vestas

Nu skal den testes

Forude venter et grundigt stykke arbejde, der skal sikre, at vindmøllen kan modstå de barske forhold, der gør sig gældende ude på havet.

- Møllen skal testes over det næste års tid. Der skal laves hundredvis af test. Vi skal måle, hvor meget strøm den producerer under forskellige vindforhold, og vi har masser af måleudstyr, der kan måle, hvor stor belastning der er på de forskellige komponenter, siger Christian Gjerløv.

Vestas er allerede i fuld gang med at sælge møllen, og der forhandles med kunder fra både Europa, USA og Asien. Inden da skal den dog testes af i Østerild frem til 2024.

- Vi skal have meget mere havvind, end vi har i dag. Så det handler ikke om at erstatte de nuværende havvindmøller, men om at udbygge, siger han.

Christian Gjerløv forventer, at de første projekter vil blive realiseret i 2025, og at det første projekt bliver på det tyske marked. 

Nacellen på den 280 meter høje havvindmølle kommer fra Lindø.

Oversigt

    Oversigt