Blæst og motorproblemer holdt Ærøfærgen på åbent hav i flere timer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den ene af de to Ærøfærger skulle have været i land i Svendborg klokken 14.50, men var ved 18-tiden fortsat ikke i havn.
Passagerer ombord på færgen fra Ærø til Svendborg måtte fredag eftermiddag væbne sig med tålmodighed, da færgen havde problemer med at lægge til.
Det fortæller Henning Larsen, der var ombord på færgen.
Færgen skulle have været i havn 14.50, men grundet tekniske problemer var færgen stadig ikke i havn klokken 18.00.
- Vi var kommet til Svendborg, men så kunne vi ikke komme i land, og nu har vi ligget på det åbne hav i flere timer, siger han til TV 2 Fyn.
På åbent hav syd for Rantzausminde
Data fra hjemmesiden Marine Traffic, som følger trafikken til havs, viser, at færgen Ærøskøbing efter at være ankommet til Svendborg igen sejlede ud i Svenborgsund, hvor den i længere tid sejlede i cirkler syd for Rantzausminde.
Falck tester sundhedsdroner på Ærø
I fremtiden skal dronerne kunne flyve medicin og blodprøver til og fra øen
Falck har netop indledt testflyvninger med sundhedsdroner på Ærø.
Testflyvningerne foregår i åbent luftrum og dronen flyver så langt væk, at den ikke længere kan ses af dronepiloten. Det er første gang, at det sker i Danmark.
Det skriver Falck i en pressemeddelelse.
Formålet med projektet er, at man skal kunne transportere blodprøver og medicin med drone, fortæller Nicolai Laugesen, der er ansvarlig for Falcks droneaktivitet.
- På den her måde kan vi lave en hurtig service, så borgerne på Ærø kan få adgang til de samme kompetencer, som man har, hvis man bor tæt på et af de større hospitaler, siger han.
I øjeblikket flyver dronerne uden både medicin og blodprøver, men Nicolai Laugesen forventer flyvninger med blodprøver og medicin i starten af 2022.
Håber at flyve med personer
På et lidt længere sigt er det planen, at man vil flyve personer - eksempelvis paramedicinere - med større droner.
- Det lyder måske som science fiction, men det er faktisk noget, man arbejder på i hele verden. Og man forventer, at det vil være klar omkring år 2025 eller 2026, siger Nicolai Laugesen.
Falck har skullet indhente tilladelse til at flyve med droner udenfor synsvidde. Den tilladelse er blevet til i tæt samarbejde med Trafikstyrelsen.
Nicolai Laugesen fortæller, at man blandt andet har skulle forklare, hvad man vil gøre, hvis dronen løber tør for batteri, eller hvis der er øvrig trafik i luftrummet. I sådanne tilfælde skal eksempelvis en faldskærm på dronen afværge ulykker.
Borgerne på Ærø er ifølge Nicolai Laugesen positivt indstillet over for projektet.
- Vi lancerede projektet sidste år i samarbejde med borgmesteren, og tilbagemeldingerne var overvældende.
- De var glade for at få en bedre adgang til sundhedsvæsnet. Der er både tryghed og sundhed forbundet med det, siger han.
Kan udvides til andre øer
Går projektet godt, vil der være mulighed for, at ordningen udvides til andre øer eller områder, der ligger langt fra et hospital.
- Det kan både være i den vestjyske og nordjyske del af landet såvel som Læsø, Anholt og så videre, siger Nicolai Laugesen.
Projektet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus og selskaberne Holo, Unifly, Scandinavian Avionics sammen med Falck.
Innovationsfonden har støttet projektet, der løber over en treårig periode, med 14 millioner kroner.
Ifølge Henning Larsen var stemningen rolig ombord på færgen.
- Vi fik tilbudt en kop kaffe på grund af ventetiden, og nu her er vi også blevet tilbudt lidt mad, fortæller han.
Omkring klokken 17.45 lød en besked over højttaleranlægget til passagerne om, at en slæbebåd vil yde assistance, og at man forventede at være i land inden for et kvarter til en halv time.
Problemerne betød, at flere afgange mellem Ærø og Svendborg fredag blev aflyst. Det gjaldt afgangen klokken 15.05 og afgangene klokken 18.05 og klokken 21.05, der ligeledes blev aflyst. Man har til gengæld sat ekstra ture ind fra Søby kl. 17.50. Desuden sejler man fra Faaborg kl. 19.00, Ærøskøbing kl. 23.30 og Svendborg kl. 00.55.
Blæst gav problemer
Keld Møller, der er direktør hos Ærøfærgerne oplyser, at der er problemer med elektronikstyring, der er skyld i, at man ikke har kunnet lægge til.
- Der er problemer med den ene motor, og det betyder, at den ikke kan bakke. Når det samtidig blæser så meget, så betyder det, at den ikke kan komme ind. De har prøvet forskellige ting, men det lykkedes ikke, og så har den brug for hjælp, siger han.
Udover kaffe og mad kan passagerne også se frem til at få minimum 50 procent af beløbet for deres billet refunderet og få en ny overfart gratis, oplyser direktøren.
Færgen kom i land omkring klokken 18.30.
Motorproblemerne vil sandsynligvis også betyde aflysninger lørdag. Ærøfærgerne oplyser på deres hjemmeside om ændringerne i fartplanen.
Reparatører skal nu undersøge, hvad problemet konkret er, oplyser direktøren.