I det fynske folks tjeneste

Børn af ældre bilister: - Det er ikke fair med søvnløse nætter

Fremover slipper bilister over 75 år for at skulle til lægen, når kørekortet skal fornys. Det kritiseres af flere - blandt andre børn af ældre bilister.

Ældre bilister kan fremover sætte bilen i gear, trykke koblingen i bund og trille ud på vejene, uden en læge først har godkendt fornyelsen af kørekortet. 

Læs også Ældre bilister har nu fri bane på landevejene

Det møder på TV 2/FYNs Facebook-side kritik fra flere pårørende til bilister over 75 år.

- Min far, som ikke har kørt bil i nogle år og som absolut ikke vil være sikker i trafikken, ønsker at køre igen, nu han ikke skal til lægen først. Det er uforsvarligt, men hvad gør man som pårørende, når ens far blot bliver rigtig vred, når man fraråder det? Det er ikke fair, at man skal have søvnløse nætter og blive uvenner med sine forældre på grund af dette, skriver Lise Cottle.

Tidligere på året vedtog et flertal i Folketinget, at ældre over 75 år ikke længere skal besøge lægen til et helbredstjek, når de skal have fornyet kørekortet. Reglen trådte i kraft 1. juli 2017.

- Har en svigerfar, der bestemt ikke burde køre bil længere. Han kører ikke så tit, men når det sker, er det med livet som indsats. Vi håber, han selv en dag siger stop, skriver Susanne Harder på Facebook.

Du kan deltage i Facebook-debatten her:

Kan du ikke se debatten, klik her. 

Kritik fra kørelærer

Den nye lovgivning møder ikke kun modstand fra børn af ældre, usikre bilister. Også Jørgen Nygaard Sørensen, indehaver af Køreskolen 5700 i Svendborg, og Lægeforeningen kritiserer, at helbredstjekket afskaffes.

- Det må nødvendigvis gå ud over trafiksikkerheden, siger Jørgen Nygaard Sørensen.

- Som ældre bliver man langsomt reagerende, og trafiktætheden er blevet højere. Så jeg er bange for, at vi vil se en kraftig stigning i ulykker med ældre.

Kørelæreren fra Svendborg får opbakning fra Lægeforeningen, der mener, at deres argumenter for et fortsat lægetjek blev overhørt. 

- Vi synes ikke, det er fornuftigt, at man har afskaffet lægetjekket af ældre i forbindelse med kørekort-fornyelse. I Tyskland viser statistisk materiale, at der er en større ulykkesfrekvens blandt ældre, og det interessante er, at de ikke alene kommer til skade, de er også i høj grad årsag til ulykkerne, fortæller Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Attestudvalg. 

Bilister undgår helbredstjekket hos lægen, hvis deres kørekort er fornyet efter 1. juli 2017 

03:00

Flere ældre bilister har nu fri bane på landevejene. For få uger siden trådte en ny regel i kraft om, at ens læge ikke længere behøver vurdere, om man kan køre bil. Det skal man selv vurdere. Uforsvarligt, mener kritikere. Mens andre anser det for at være en tiltrængt afbureaukratisering.

Luk video