Byrødder anbefaler indgreb

Mange fynske kommunalpolitikere tror ikke længere på, at KL er i stand til at få en aftale på plads med lærerne, så nu beder de regeringen om hjælp. Deres vælgere har snart krav på en almindelig hverdag igen, siger de.

- Vi har ikke råd til som samfund, at den konflikt skal løbe længere, siger Lone Akselsen, der sidder i byrådet i Assens for socialdemokraterne.

TV 2/FYN har spurgt samtlige fynske kommunalpolitikere om, de mener, at regeringen skal gribe ind i konflikten. 78 af de 237 har svaret tilbage - det er en tredjedel.

De 39 % svarer ja til at de ønsker et regeringsindgreb inden for de næste to uger. 22,5 % beder oven i købet om, at det skal komme straks.

- Vi har brug for et indgreb i løbet af en uge. Jeg kan se, at der er al for stor stilstand i udviklingen hos vores unge mennesker nu, siger Kaj Refslund fra Venstre i Nyborg.

Konsekvenserne gør for ondt

Lockouten af lærerne går nu ind i sin fjerde uge. Det betyder, at kommunalpolitikerne er i klemme mellem deres egne vælgere og deres organisation KL - for fjerde uge i streg.

Byrødderne er tæt på de forældre og børn, der mærker konsekvensen af lockouten. Samtidig har de afgivet et forhandlingsmandat til deres organisation, Kommunernes Landsforening (KL), så de ikke selv har indflydelse på, hvornår konflikten kan stoppes.

- Jeg er ked af, at se konsekvenserne. For eksempel er uddannelsesvejlederne også lockoutet, og det går særligt ud over de svagere elever, der gerne skulle være klar til at gå videre til en ungdomsuddannelse, siger Lone Akselsen (S).

Splittede socialdemokrater

Sædvanligvis er det især socialdemokrater og SF'ere, der forsvarer den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der selv løser konflikter i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Men de fynske socialdemokrater er splittede.

13 socialdemokratiske kommunalpolitikere siger nej til, at regeringen skal blande sig i lærerkonflikten de næste to dage, mens 10 siger ja tak til at regeringen laver et indgreb.

En af dem er Lone Axelsen fra kommunalbestyrelsen i Assens.

- Jeg har jo hele tiden håbet på, at man kunne nå til enighed ved en forhandling. Men nu tror jeg ikke på det længere. Begge parter har gravet sig ned i en grøft. Så hvis kommunerne og lærerne skal kunne samarbejde bagefter, er det nødvendigt, at der sker noget nu, siger Lone Akselsen til TV 2/FYN.

SF'erne er mere faste i kødet end socialdemokraterne. 8 fynske SF'ere siger nej til regeringsindblanding, mens to håber på det.

Også de borgerlige politikere, der medvirker i undersøgelsen er uenige internt. Seks konservative er imod et regeringsindgreb, mens to er for. Det gælder blandt andre Odenses by- og kulturrådmand, Steen Møller, der mener, at regeringen bør gribe ind i løbet af den kommende uge.

Syv af Venstre-politikerne ønsker et indgreb - mange af dem hurtigst muligt. En af dem er Ørbæks tidligere borgmester, Kaj Refslund. Han er nu 2. viceborgmmester i Nyborg.

- I de første to-tre uger mente jeg også, at det var parterne selv, der skulle løse konflikten, men nu må regeringen tage ansvaret på sig og få det ud af verden. Vi forsinker en gruppe unge mennesker ved ikke at få dem undervist, siger Kaj Refslund til TV 2/FYN.

Parterne skal bøje sig

14% af de fynske kommunalpolitikere er ude efter deres egen organisation, KL. De svarer, at det er Kommunernes Landsforening, der skal bøje sig for at få parterne til at genoptage forhandlingerne.

Omvendt mener 21,4%, at det er lærerne, der skal give sig.

Et stort flertal på 52,9% opfordrer dog begge parter til at bøje sig for, at forhandlingerne bliver genoptaget.

Oversigt

    Oversigt