I det fynske folks tjeneste

Efter operation i Svendborg: Studerende skal betale erstatning på 28.000 tilbage

I en principiel dom har Vestre Landsret afgjort, at erstatningsansvarsloven ikke gælder for fejlbehandling.

Foto: Brian Berg/Scanpix/arkiv

En nu 20-årig studerende fra Ølstykke på Sjælland skal betale de godt 28.160 kroner tilbage, som hun fik udbetalt efter en operation på Sygehus Fyn i 2013.

Det har Vestre Landsret afgjort i en principiel dom. Dommen betyder, at Region Syddanmark kan kræve erstatningen tilbage.

Den unge kvinde blev 26. august 2013 behandlet for en brækket fod på Sygehus Fyn i Svendborg. Efterfølgende afgjorde Patientforsikringen, at Region Syddanmark skulle udbetale 28.160 kroner i erstatning.

Samtidig blev det dog gjort klart, at Patientankenævnet kunne ændre afgørelsen, så hun skulle betale hele eller dele af erstatningen tilbage. Og det var netop, hvad der skete.

Patientankenævnet afgjorde i 2014, at den dengang 17-årige gymnasieelev ikke havde ret til erstatning. Den afgørelse ankede hun.

Læs også OUH overså kræft: Enke får erstatning

Den unge kvinde mente, at regionen ikke havde ret til at kræve pengene tilbage efter erstatningsansvarslovens regler. Her står i Paragraf 16, at allerede udbetalte beløb ikke kan kræves tilbagebetalt.

Men i en principiel afgørelse siger Vestre Landsret, at erstatningsansvarsloven ikke omfatter patientskader.

Tværtimod blev den unge kvinde flere gange vejledt om, at hun kunne miste erstatningen, hvis Patientankenævnet omgjorde beslutningen.

Det vidste hun, da hun ankede, og alligevel brugte hun efterfølgende pengene på en tur til New York.

Hun skal nu betale de mere end 28.000 kroner tilbage af sin SU som hjemmeboende. Til gengæld slipper hun for at betale sagens omkostninger, da der er tale om en principiel afgørelse.

Skal betale 271.000 tilbage

Det er anden gang på få dage, at Region Syddanmark får medhold i sager om tilbagebetaling af udbetalte erstatninger.

Jørn Buch skal betale 271.000 kroner tilbage. Foto: Hans Lausten, TV SYD

Tirsdag kunne blandt andre TV Syd fortælle om Jørn Buch fra Haderslev. Han fik først 271.000 kroner i erstatning efter han for tre år siden vågnede op efter en operation for blærekræft og opdagede, at hans ene ben blevet amputeret.

Under operationen var der opstået komplikationer, i form af en blodprop, som havde stoppet for blodtilførslen til benet. Dermed var en stor del af muskelvævet kvalt og var dødt.

Lægerne indrømmede dengang at have lavet en fejl, og Jørn Buch fik tilkendt erstatning.

Ifølge Flensborg Avis har Region Syddanmark de seneste to et halvt år 44 gange krævet at få erstatninger tilbage fra patienter.

Læs også Flere partier vil stoppe anke af patienterstatninger

Læs også Slut med at kræve erstatninger tilbage fra fejlbehandlede

Læs også 47 sager anket: Patienter betaler millioner tilbage i erstatning