Efter pesticid-fund: Derfor lukker vi ikke ned

Hvis Fangel Vandværk med sikkerhed skal levere pesticid-frit vand, skal kunderne selv hente vandet på vandværket.

Onsdag kom det frem, at der er fundet pesticidrester i drikkevandet hos endnu et fynsk vandværk. Boringer ved Fangel Vandværk viser mængder af pesticider, der ligger over de tilladte grænseværdier. 

Det betyder dog ikke, at vandværket lukker ned. 

- Problemet er, at hvis vi lukker for vandværket, har vores brugere ikke noget vand. Så fordi der ikke er nogen sundhedsrisiko ved de små mængder, vi har målt, har vi valgt at fortsætte, forklarer Niels Christian Larsen, der er bestyrelsesformand i Fangel Vandværk. 

Det vandværk, der ellers fungerer som nødforsyning for Fangel Vandværk, er Allested-Vejle Vandværk. Men her er der endnu ikke foretaget de nødvendige boringer. 

- Så vi kender ikke kvaliteten af deres vand. Der kan koncentrationen jo være værre, fortæller Niels Christian Larsen. 

quote Problemet er, at hvis vi lukker for vandværket, har vores brugere ikke noget vand

Niels Christian Larsen, bestyrelsesformand, Fangel Vandværk

Derfor skal vandet hentes i store beholdere fra andre steder i Danmark, hvis Fangel Vandværk skal være sikre på at levere pesticid-frit vand. Det betyder, at folk, der modtager vand fra Fangel Vandværk, fysisk skal hente deres vand på vandværket. 

Ingen sundhedsrisiko 

Myndighederne har ud fra mængden af pesticider vurderet, at der ikke er en direkte sundhedsrisiko forbundet med at drikke vandet fra Fangel Vandværk. 

Fundet i boringen på Fangel Vandværk ligger på 0,18 mikrogram per liter. Det er et godt stykke under de 240 mikrogram per liter, Miljøministeriet accepterer. 

Men fordi grænseværdien for pesticider i drikkevand ligger på 0,1 mikrogram per liter, har Fangel Vandværk valgt at reagere. Det fortæller Niels Christian Larsen.

- Nu får vi svar på prøver fra Allested-Vejle mandag eller tirsdag, og hvis der ikke er forhøjet indhold af pesticider der, så lukker vi ned, og åbner op dertil, indtil vi har fået ordnet det. For selvfølgelig skal det væk. 

Oversigt

    Oversigt