Eksperter: Fynsk energisalg kan blive ny Dong-sag

Eksperter kritiserer nu i skarpe vendinger, at de fynske kommuner forsøger at holde salget af NGF Nature Energy hemmeligt. Hvis der ikke er noget at skjule, hvorfor så ikke tage en åben debat, spørger en økonom.

Opdateret 13.50 med kommentar fra direktør i NGF Nature Energy, Ole Hvelplund

- Der er jo ingen transparens i den her sag. Vi risikerer at stå med en ny Dong-sag, hvis NGF Nature Energy ikke åbner. Det, tror jeg ikke, nogen er interesseret i. Der er mange, som føler, at staten og dermed os alle sammen blev snydt af Goldman Sachs i en proces, der ikke var særlig gennemsigtig, fortæller Per Hansen, der er investeringsøkonon hos Nordnet.

quote Vi risikerer at stå med en ny Dong-sag, hvis NGF Nature Energy ikke åbner.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Hans vurdering kommer efter, at TV 2/Fyn tirsdag kunne afsløre, at de fynske kommuner under stort hemmelighedskræmmeri tilsyneladende er ved at sælge NGF Nature Energi - det tidligere Naturgas Fyn - til den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners. 

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger vil NGF Nature Energy, der er ejet af de fynske kommuner, sælge selskabets kommercielle del til kapitalfonden.

Det vil selskabets bestyrelsesformand, Jens Otto Dalhøj, dog ikke bekræfte, ligesom salget er på kommunalbestyrelsernes lukkede møder. 

- Var der offentlighed omkring de her ting, ville der komme mange forstyrrelser i den demokratiske proces. Det er ganske almindelig praksis, at sådan noget er et lukket punkt, fortalte han.

Offentlig debat

Den forklaring er flere eksperter dog uenig i. 

- Når jeg hører om det her, så må jeg spørge mig selv: "Hvis NGF Nature Energy ikke har noget at skjule, hvorfor er den her proces så lukket? Er økonomien i virkeligheden dårligere, end vi har fået at vide? Eller er der noget andet galt"? De kan da bare åbne op, siger Per Hansen.

Mediejurist Oluf Jørgensen fortæller ligesom investeringsøkonomen, at et eventuelt salg af NGF Nature Energy skal være mere åbent for offentligheden. Han mener, NGF Nature Energy har begået en fejl i den konkrete sag.

- Det er jo en offentligt ejet virksomhed, og det er naturligvis vigtigt ud fra demokratiske hensyn, at der kan være en offentlig debat om, hvorvidt en offentligt ejet virksomhed skal udbydes til salg. Det skal man kunne diskutere offentligt, siger Oluf Jørgensen, der er offentlighedsrådgiver og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Hør offentlighedsrådgiver og forskningschef Oluf Jørgensen forklare, hvorfor dele af salget af NGF Nature Energy skal være åbent for offentligheden, og hvem der i sidste ende har ansvaret for det.

TV 2/Fyn har været i kontakt med energiselskabets direktør, Ole Hvelplund. Han mener ikke, at eksperterne kan sammenligne salget med Dong-sagen.

- Det her ligner slet ikke en Dong-sag. Langtfra. Det er helt normalt, at når vi forhandler, er det i fortrolighed mellem parterne. Jeg har svært ved at se, hvordan vi på nuværende tidspunkt i processen kan være mere åbne, fortæller han.

Bliver NGF Nature snydt?

Ender de fynske kommuner med at sælge det kommunalt ejede NGF Nature Energy, tjener de samlet 335 millioner kroner. Seks ud af otte kommunalbestyrelser skal stemme ja, før salget til Pioneer Point Partners kan blive en realitet.

Per Hansen frygter dog, at NGF Nature Energy bliver snydt.

- Når en udenlandsk kapitalfond pludselig interesserer sig så specifikt for et lille dansk selskab som NGF Nature Energy, ville jeg være meget forsigtig. Kapitalfonde er specialiseret i at tjene penge ud af ikke særlig meget. De er uhyggeligt dygtige til det. Så bare det, at de er interesserede ville sige mig, at det, selskabet er sat til salg for, er alt for lidt, fortæller Per Hansen.

Den 21. december stemmer den sidste kommunalbestyrelse om salget. Først dér ved vi, hvordan de øvrige kommuner har stemt. 

Oversigt

    Oversigt