Mere forskning i gammelmands-sukkersyge

Danske diabetesforskere får 40 mio. kroner af Det Strategiske Forskningsråd til forskning i type 2-diabetes. Det skal hjælpe til at gøre behandlingen bedre.

Dansk sukkersygeforskning har fået en ekstraindsprøjtning af 40 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd til at gøre behandlingen bedre for de over 200.000 danskere, som lider af type 2-diabetes, der også kaldes gammelmandssukkersyge.

Pengene går til et samarbejde mellem universitetsforskere i Århus, Odense og København. Bevillingen gør specialisterne i stand til at forske i, hvordan behandlingen gøres bedre, især ved at rette den individuelt på hver enkelt patient, oplyser professor ved Århus Universitetshospital, Jens Sandahl Christiansen.

Forskerne vil blandt andet systematisere oplysninger om de 20.000 nye sukkersygepatienter, der kommer til hvert år, og oprette en biobank med blodprøver og dna-oplysninger. Prøverne skal vise, om patienter med forskellige gener skal have forskellig behandling.

I alt 240.000 danskere lider af sukkersyge, heraf 90 procent af gammelmandssukkersyge, der til dels er arveligt, men også skyldes usund livsstil.

Sukkersygepatienter lever ifølge Diabetesforeningen gennemsnitligt 12 år kortere end alle andre. Sygdommen koster dagligt samfundet 86 millioner kroner.

Oversigt

    Oversigt