Nyborg Slots hemmeligheder ligger i jorden

Arkæologerne forbereder de kommende års byggerier med gennemgribende udgravninger der både overrasker og kræver nytænkning.

Da en række sten i starten af august dukkede frem af jorden på pladsen foran Nyborg Slot, var de en spændende overraskelse. 

- Jeg har store forventninger til udgravningerne, udtalte arkæolog Claus Frederik Sørensen fra Østfyns Museer.

Arkæologerne vidste, at der skulle være noget der, men hvad stenene var og hvorfor de lå der kendte de ikke svaret på. Først blev der gættet på et ukendt hus, som middelalderens konger kunne varme sig i på kolde vinternætter frem for at bo på det kolde slot få meter derfra. Men den teori holdt ikke.

- Det er nok i stedet en mur der er fra 1800-tallet. Den har været brugt til et eller andet, da der var militær garnison på slottet, vurderer Claus Frederik Sørensen.

Når arkæologerne graver nu og det næste halvandet års tid, så er det fordi Østfyns Museer fra 2018 skal til at genopføre dele af Nyborg Slot, så fremtidige gæster atter får indtrykket af at gå ind på en borggård, sådan som rigets ledere gjorde i middelalderen.

- Det er en drøm at arbejde et sted, hvor det ikke er lige ud af landevejen. Når vi finder sådan et fundament til en mur, ja så er det spændende, fordi vi går efter at få et helhedsbillede. Det er immervæk en periode på over 800 år vi graver i. Og der kan der dukke mange forskellige ting op, indrømmer arkæologen.

Noget af det den knastørre og nærmest cementhårde borggrund har afsløret, er et af de første anlæg til centralvarme i Danmark. Det mener arkæologerne, at de er stødt på i kælderen til en bygning, som de godt vidste lå der, men hvis hemmeligheder de først nu er ved at afdække.

- Det sjove er, at det ikke er raketforskning. Her er vi hele tiden i gang med at lægge et puslespil. Næste spadestik kan helt ændre vores holdning til, hvordan Nyborg Slot så ud!

Claus Frederik Sørensen og museumsdirektør Erland Porsmose medvirker tirsdag den 23. august i Fyn Live, hvor de både fortæller om de igangværende, arkæologiske udgravninger, samt byggeplanerne for Nyborg Slot.

Oversigt

    Oversigt