Patienter vurderes forud for strejke - førlighedstruede beholder tider

Alle patienter på de strejkende afdelinger vil blive vurderet af en læge.

De danske sygeplejersker forkastede mandag den nye overenskomst med et klart nej. 

Og fra det øjeblik gik arbejdet med at vurdere, hvilke patienter der kan udskydes, i gang på Odense Universitetshospital.

Det vil uden tvivl være irriterende for dem, det går ud over, men ikke livstruende, forsikrer Mathilde Schmidt-Petersen, sygeplejefaglig direktør på OUH.

- Patienter, der er på de afdelinger, der er blevet udsat for strejken, vil blive gennemgået af lægerne, og så vil der blive taget stilling til, om de skal fastholde deres aftale, eller om den skal udskydes, siger hun. 

- Dem, der vil blive udskudt, er dem, der har nogle gener af forskellig art, men hvor det ikke truer deres førlighed, hvis de ikke bliver varetaget til den planlagte tid.

Det kommer til at omhandle både operationer, undersøgelser og anden behandling.

Nødberedskab træder til

Konflikten omfatter ti procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd. Og på Fyn betyder det, at hjemmeplejen i Odense rammes, og det samme gør en række hospitalsafdelinger på OUH (Odense, Svendborg og Nyborg) og Sygehus Lillebælt i Middelfart. 

Omkring 500 fynske sygeplejersker kommer til at deltage i strejken, og dermed vil et nødberedskab træde til på de omfattede sygehuse.

- Det er nogle beredskabsplaner, der sikrer, at der er det nødvendige personale til at tage sig af de behandlinger, der ikke kan udskydes, siger den sundhedsfaglige direktør.

Afdelinger for livstruende sygdomme kan være undtaget fra strejken - eksempelvis kræftafdelinger, børneafdelinger, psykiatriske afdelinger og behandling af coronapatienter.

Ny aftale kan stoppe strejke

Det er særligt lønnen, som har skabt stor utilfredshed hos sygeplejerskerne, der mener, at de er blevet tilbudt for lave lønninger af arbejdsgiverne.

Det var 66,7 procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd enige om, da de stemte nej til mæglingsforslaget om deres overenskomst.

Hvis der skal sættes en stopper for strejken, skal parterne nå frem til en ny aftale inden natten til lørdag.

Patienter vil få besked

Region Syddanmark har endnu ikke det fulde overblik over det antal patienter, der får udskudt operationer på grund af strejke.

Men alle dem, det kommer til at omfatte, vil få besked så snart som muligt, lyder det fra den sundhedsfaglige direktør på OUH.

- Man kan være tryg ved, at man nok skal høre fra os, hvis ens tid bliver udskudt. Man skal ikke aktivt selv gå ind og opsøge det. Vi giver besked, siger Mathilde Schmidt-Petersen.

500 fynske sygeplejersker går i strejke fra på lørdag

Oversigt

    Oversigt