Kunst og flygtninge: Elever malede billede om at savne et hjem

På Agedrup Skole i Odense fik 80 elever besøg af den syriske flygtning og kunstner Hani Arsan, der sammen med Dansk Flygtningehjælp satte fokus på, hvad det betyder at have et hjem.

En hest. Flere hunde og katte. Mor, far og familie. Et gult hus. En græsplæne med blomster. En playstation.

Motiverne var mange, men temaet det samme, da 80 børn fra fjerde og femte klassetrin på Agedrup Skole tirsdag malede et fælles maleri under overskriften ”Hjem”.

Som led i deres årlige landsindsamling, har Dansk Flygtningehjælp arrangeret tegn et hjem-kampagnen, der blandt andet betød, at de eleverne på Agedrup Skole i Odense tirsdag fik besøg af kunster Hani Arsan.

Hani Arsan, der i dag er bosat i Kerteminde, ved om nogen, hvad det vil sige at miste sit hjem, da han er flygtning fra Syrien, og han var begejstret over børnenens malerindsats

- Jeg elsker det, de har lavet, fordi de har lavet det, de tænker om hjem. Jeg fortalte dem, at jeg kommer fra Syrien, og at jeg savner mit hjem, og så spurgte jeg dem, hvad de savner, når de besøger andre lande, fortæller Hani Arsan.

Den anderledes skoledag var også populær blandt eleverne.

- Jeg tænkte fedt og spændende, fordi det er godt at lære noget nyt, og det er meget sjovt at tegne flygtningelejre og tegne vores hjem, lyder det fra Adam Salajkova Karim, der er elev på Agedrup Skole.

Samtale om vigtige emner

Udover det kunstneriske indslag besøgte repræsentanter fra Dansk Flygtningehjælp også skolen. Her holdt de oplæg for eleverne om, hvad det vil sige at være flygtning, og hvordan livet er i en flygtningelejr.

Eleverne på Agedrup Skole fik med hjælp fra den syriske flygtning og kunster Hani Arsan malet et fælles billede under temaet "Hjem".
Eleverne på Agedrup Skole fik med hjælp fra den syriske flygtning og kunster Hani Arsan malet et fælles billede under temaet "Hjem".
Foto: Emilie Andersen/Third Brand

For projektleder for landsindsamlingen Camilla Paarup er maleriet et godt afsæt for at tale om de mere alvorlige emner.

- Jeg håber, at de får nogle tanker omkring, hvad det vil sige at skulle være på flugt, hvad det vil sige at skulle forlade sit hjem, og hvad kan vi gøre for at hjælpe de mennesker, der er på flugt

Eleverne fik også mulighed for at smage nødrationer og se de tæpper, myggenet og sivmåtter, som flygtninge får udleveret i lejrene.

På verdensplan er cirka 82 millioner mennesker på flugt fra deres hjem, og halvdelen af dem er under 18 år.

Udover det fælles maleri har skoleeleverne også lavet tegninger til den online tegn et hjem-kampagne, hvor de efterfølgende kan starte deres egen indsamling til landsindsamlingen.

Dansk Flygtningehjælps landsindsamling løber af stablen søndag d. 7. november.  

Oversigt

    Oversigt