Tilbage i pælene: Politikere i fælles front

Til december skal danskerne endnu engang til stemmeurnerne. Det fik tidligt lørdag morgen de fynske politikere i lygtepælene.

Når der skal sættes kryds den 3. december - handler det i denne omgang om et ja eller nej til at omdanne det danske retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning.

Og de fynske politikere er naturligvis klar til at påvirke fynboerne.

Venstres Lars Chr. Lilleholt og Socialdemokraternes Erik Christensen danner fælles front for et "ja" - og var blandt de poltikere, der stod tidligt op lørdag morgen for at give den holdning videre til fynboerne.

TV 2/FYN fandt de to på Flakhaven. Se mere klokken 19.30.

 

Hvad betyder et ja - og hvad betyder et nej?

Ja-siden ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Ændringen er blandt andet blevet aktuel, fordi nye regler betyder, at Danmark risikerer at skulle forlade i det europæiske politisamarbejde, Europol, på grund af retsforbeholdet.

Nej-partierne mener, at Danmark selv med et nej kan fortsætte i Europol-samarbejdet via en parallelaftale.

Ja-partierne, som består af Venstre, Socialdemokraterne, De Konservative, SF, De Radikale og Alternativet, beder danskerne om at stemme ja til en pakke af 22 retsakter.

Fra Enhedslisten, DF og Liberal Alliance er opfordringen til danskerne at stemme nej.

Kilde: Ritzau