Vi har ændret vaner: Færre vil bruge penge på kultur efter corona

Der er begejstring i kulturlivet over, at de fra lørdag igen kan spille teater og afholde koncerter uden restriktioner. Men der er også bekymringer.

Lørdag burde være en glædens dag i det danske kulturliv, når de sidste coronarestriktioner forsvinder efter halvandet år uden fuldt hus i biografer, teatre og koncertsale.

- Det vækker kæmpe spænding og begejstring. Tanken om en fuld sal. Det er til at blive helt rørt over, siger Mikkel A. Kongstad, kommunikationsansvarlig hos Teater Momentum.

Men begejstringen er krydret med bekymring og udfordringer.

For rigtig mange danskere har ændret vaner under coronaviruspandemien, så de indendørs kulturinstitutioner har problemer med at sælge billetter, selvom restriktionerne nu er væk.

En ny kulturbarometermåling viser, at 25 procent af danskerne ikke forventer at bruge penge på kultur- og sportsoplevelser de kommende tre måneder. Det er en stigning på fem procentpoint sammenlignet med den seneste måling, der blev lavet før sommerferien.

quote Vi har været vant til at være bekymret i meget lang tid nu. Jeg har også selv svært ved at vænne mig til det hele

Mikkel A. Kongstad

Flere fynske kulturinstitutioner fortæller til TV 2 Fyn, at det kan være svært at sælge billetter på forhånd, fordi mange stadig har corona i baghovedet.

Vant til bekymring

Så hos Teater Momentum i Odense er de spændt på, om salen bliver fyldt.

- Der er lidt sløvere opmærksomhed omkring de ting, vi deler og kommunikerer ud. Tilslutningen er ikke fuldstændig, som den har været før, siger Mikkel A. Kongstad.

Han fortæller, at de har fået henvendelser fra folk, som endnu ikke er klar til at vende tilbage til teatermørket og de kulturelle oplevelser efter den lange periode med coronanedlukning.

- Og det er jo helt i orden. Vi har været vant til at være bekymret i meget lang tid nu. Jeg har også selv svært ved at vænne mig til det hele, siger Mikkel A. Kongstad.

Fra på lørdag skal der ikke længere være en meter mellem gæsterne. Det kræver en lille adfærdsændring hos publikum.

- Vi har relativt kort frist, for vi åbner snart for fulde sale, så det bliver nok lidt sværere nu end senere på året. Men vi er selvfølgelig klar, og vi glæder os til næsten at kramme publikum igen, siger Mikkel Kongstad.

Væk med arealkrav
Fotograf: Fotograf og redigering: Lasse Beck Frost

Oversigt

    Oversigt