Ny plantefestival skal få os til at købe økologisk og lokalt

Frugt og grønt er den økologiske kategori, vi importerer mest af herhjemme, selvom vi er gode til at producere dem selv. En ny kampagne skal få flere til at bruge de økologiske varer, der findes lokalt.

Planterne kommer. Sådan lyder titlen på en ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

Målet med kampagnen, der tirsdag begyndte på Gammel Avernæs, er at få forbrugere, kantiner, køkkener og forretningsdrivende til i højere grad at vælge de lokale, økologiske varer til, i stedet for at bruge varer, der er importeret fra udlandet.

- Vi kan jo se, at frugt og grønt er den kategori, den økologiske kategori, vi importerer allermest af. Og det handler jo ikke bare om appelsiner og bananer. Det er jo også afgrøder, vi kan producere her. På dansk jord, siger sektorchef for platebaserede fødevarer i Landbrug & Fødevarer, Lærke Lund.

Tag ud og opdag

Forskellige grøntsager og planter spirer på forskellige årstider, og vi kender måske ikke helt de muligheder, de byder på. Men det handler om at være nysgerrig og bevæge sig lidt væk fra det vante, siger Torben Blok, der er markedschef for foodservice hos Økologisk Landsforening:

- Der er kun en løsning på det, og det er at være nysgerrig. At have lyst til at prøve udfordre sig selv og prøve noget nyt.

Landbrug & Fødevarer har netop nomineret Marie Thulstup fra Spar Ebberup til Årets Grønne Ildsjæl. Det er en pris, der gives til dem, der viser særlige evner inden for frugt og grønt. Marie Thulstrup køber råvarer fra de lokale økologer i nærområdet, og det betyder noget for kunderne.

- Det er supervigtigt for Spar Ebberup, der er et lokalt sted og en lokal butik. Varerne kommer hver dag, friskt leveret, og det bakker kunder rigtig godt op om, siger Marie Thulstrup.

Hanne Plechinger sælger økologiske asparges fra sin butik Helnæs Økologi
Hanne Plechinger sælger økologiske asparges fra sin butik Helnæs Økologi
Foto: Mikkel Skov Svendsen

Hanne Plechinger driver Helnæs Økologi, og hun er også på Gammel Avernæs med sine økologiske asparges, som hun blandt andet sælger til Spar Ebberup.

- Det betyder jo rigtig meget. Men asparges er noget sjovt noget, fordi de vælter op af jorden lige pludselig. Så man er nødt til at have et net af aftagere og også nogen, der kan tage lidt større mængder.

Hvad kan du få til januar

Foråret er på vej over i sommer, og lige nu bugner de fynske leverandører økologiske varelagre med friske grøntsager.

Men hvad gør man, hvis man gerne vil støtte lokalt i januar, hvor markerne ligger golde hen?

- Jeg er enormt glad for det spørgsmål, for det får man altid, når man snakker med folk, som ikke har gang i bæredygtig produktion. I januar spiser vi jo meget kål og mange rodfrugter. Og det er jo sådan, det er. Persille og hvad der ellers kan gro i en tunnel uden at få varme på, siger Jonathan Sales, der er en del an køkkenledelsen på Skolerne i Oure.

Køkkenet laver dagligt mad til omkring 1.200 mennesker og har mange økologiske leverandører. Her er der fokus på at mindske klimaaftrykket.

- Fuldstændig. Men det handler også om at prøve at give alle de unge mennesker, der bor på vores skole, noget med videre. Det gør vi blandt andet ved at vise dem, hvordan man kan rigtig dejlig mad ud af rigtig mange grøntsager og bælgfrugter.

Det er ikke altid det mest klimavenlige valg at vælge lokale grøntsager. En undersøgelse har svaret på, om fynske eller spanske tomater er mest klimavenlige.