Socialdemokratiet forlader konstitueringsaftale - beskylder borgmesteren for 'kammerateri'

Socialdemokratiet i Assens vil ikke være med "borgmesterens kammerateri", lyder det blandt andet i et opslag på Facebook.

Opdatering
Clock05. dec 2021, kl. 10:42
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Poul-Erik Svendsen og Søren Steen Andersen.
I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Flemming Risskov Jørgensen og Poul Erik Kristiansen forlod SF. Det er ikke korrekt. De forlod deres poster i bestyrelsen i den lokale partiforening.


Først var der fire partier i konstitueringen i Assens Kommune, så var der tre, og nu skrumper antallet endnu en gang. 

Det sker, efter Socialdemokratiet i Assens har valgt at træde ud af konstitueringsaftalen. Dermed er det nu kun Venstre og Konservative, der er tilbage. De udgør dog tilsammen stadig et flertal med 16 mandater ud af 29.

Grunden til Socialdemokratiets exit er, at Venstre har valgt at afgive en plads i økonomiudvalget til Mogens Mulle Johansen, der for nylig forlod SF. 

- Socialdemokratiet vil ikke være en del af borgmesterens kammerateri med Mogens Mulle Johansen og har derfor d.d. meddelt borgmester Søren Steen Andersen, at Socialdemokratiet ikke kan indgå i nuværende konstitueringsaftale, lyder det i et Facebook-opslag. 

SF er ikke blevet tildelt en plads i Økonomiudvalget fremgår det af dagsordenen til byrådsmødet 8. december. Det er her, at det nye byråd formelt skal konstituere sig. 

- Aftalen var, at vi lavede en ny konstituering, der var baseret på, at SF's konflikt skulle holdes udenfor. Det var hele grundlaget, og det var det, vi snakkede om, da vi var kaldt til forhandlinger. Så er det et brud på den aftale, når man vælger at give Mogens Mulle Johansen en plads i Økonomiudvalget, siger Poul-Erik Svendsen, der var spidskandidat for Socialdemokratiet til TV 2 Fyn.

- Hvorfor er det nødvendigt at afgive den plads? Det er det jo ikke, for man har allerede et borgerligt flertal. Så ser det jo ud til, at det er personlige relationer, der afgør det. 

At Socialdemokratiet nu forlader konstitueringsaftalen får ifølge Søren Steen Andersen konsekvenser for fordelingen af formandsposter. Poul-Erik Svendsen var udset til en post som Social- og Ældreudvalgsformand, men det ændrer sig altså nu, oplyser borgmesteren. 

- Når man trækker sig, så får det jo en konsekvens. Så det sætter vi os sammen med Konservative og finder ud af, siger han. 

Så det er enten V eller K, der får formandsposten i stedet?

- Ja. Det er det vi vil snakke med Konservative om. 

Uenighed i SF 

Den oprindelige konstitueringsaftale, der blev indgået på valgnatten, talte både Venstre, Konservative, SF og Socialdemokratiet. SF blev tildelt formandsposten i Uddannelse-, Børne- & Familieudvalget, som Mogens Mulle Johansen på valgnatten gjorde klart, at han ville indtage. 

Det var til trods for, at nummer to på stemmesedlen hos SF, Jeanette Sandberg, fik mere end dobbelt så mange stemmer som Mogens Mulle Johansen, og der var heller ikke enighed i partiet om den udmelding. 

Derfor blev der indkaldt til et ekstraordinært møde 29. november, hvor den lokale partiforening skulle afgøre, hvem der skulle have formandsposten. Her mente tre fjerdedele, at Jeanette Sandberg var det rigtige valg. 

Efterfølgende valgte Mogens Mulle Johansen at forlade SF og fortsætte som løsgænger. Derudover valgte de mangeårige SF-medlemmer Flemming Risskov Jørgensen og Poul Erik Kristiansen at forlade bestyrelsen i den lokale partiforening.

De interne stridigheder i SF fik Søren Steen Andersen (V) til at lave en ny konstitueringsaftale uden om SF. Argumentationen var, at man ikke ville gøre sig til en del af stridighederne ved at vælge enten den ene eller den anden SF'er som  formand.

Løsgænger i Økonomiudvalget

Med den nye konstituering gik man fra planen om fem stående udvalg udover økonomiudvalget tilbage til de fire, der var i seneste valgperiode. Men at Mogens Mulle Johansen nu kommer med i økonomiudvalget får altså Socialdemokratiet til at træde ud. 

- Fredag 3. december kan man så konstatere, at borgmester Søren Steen Andersen alligevel har afgivet en Venstre-plads i økonomiudvalget, til løsgængeren Mogens Mulle Johansen som netop var en del af konflikten i SF. Mogens Mulle Johansen repræsenterer ikke noget parti og hans mandat er repræsenteret vel kun 200 stemmer, lyder det i opslaget. 

Mogens Mulle Johansen fik 200 personlige stemmer, mens Jeanette Sandberg fik 438. 

- Denne tildeling er et brud på aftalen med Socialdemokratiet og strider direkte mod borgmesterens egen argumentation i forhold til, at han ikke vil være en del af SF-konflikten, hvilket han bekræftede i Fyens Stiftstidende 1. december, skriver partiet. 

Giv selv en plads 

Søren Steen Andersen stiller sig uforstående over for Socialdemokratiets udmelding, da han ikke mener, han er gået væk fra, at SF's konflikt holdes ude. 

- Vi neutraliserede en konflikt mellem Jeanette Sandberg og Mogens Mulle Johansen ved at gå ned til fire udvalg. De forskellige formandsposter er der jo kun en af, så der ville vi skulle vælge. Men der er jo flere pladser i Økonomiudvalget. Socialdemokratiet har også valgt at give et af deres mandater til Enhedslisten. Hvis det er så vigtigt for dem at få Jeanette Sandberg ind, kan de jo give en plads til hende. Det er det mindste problem at løse, siger han.

Påstanden om, at der skulle være tale om kammerateri, at Mogens Mulle Johansen nu får en plads i det vigtige Økonomiudvalg, har han heller ikke meget til overs for. 

- De ord må ligge længere fremme i deres ordbog, end det gør i min. Der er jo ikke tale om, at jeg har taget andres mandater og flyttet rundt på dem, siger han. 

- Grunden til, at Mulle han skal i Økonomiudvalget, er, at han har godt styr på det. Han har faktisk en stor aktie i, at vi har kunnet vende økonomien i løbet af de seneste år, fordi han har holdt fast på den politik, han har. Så derfor skal han være i Økonomiudvalget. 


Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Oversigt

    Oversigt