Terrarium scanner varan for at komme hyppig dødsårsag i forkøbet

Komodovaranhunnen i Terrariet Vissenbjerg var fredag en tur under ultralydsscanneren.

For de fleste har ultralydsscanninger at gøre med graviditet, og det er på sin vis også sandt for Jonas Caspersen, der er dyrepasser i Terrariet Vissenbjerg. 

Det er dog ikke en helt almindelige patient, han har med at gøre, men derimod en meterlang øgle. Helt præcist er det terrariets komodovaranhun, som fredag var under scanneren. 

- Vi scanner den for at se, hvordan æggene udvikler sig. Det gør man for at være sikker på, at kroppen optager æggene igen, hvis de ikke bliver befrugtet, så de ikke går til i dyret, siger Jonas Caspersen.

Hyppig dødsårsag

De store komodovaraner stammer fra Komodoøerne i Indonesien og kan blive op til tre meter lange. Men blandt dem, der lever i fangeskab, kan der opstå såkaldt ægbinding. Det gør, at de ubefrugtede æg begynder at presse på dyrets indre organer.

- Det er faktisk den hyppigste dødsårsag blandt de hunner, der lever i fangeskab, siger Jonas Caspersen. 

Derfor bliver samtlige komodovaraner, der lever i fangeskab i Europa, jævnligt scannet for at holde øje med æggenes udvikling. 

Det er en del af et større videnskabligt projekt, der går ud på at gøre de zoologiske haver bedre til at foregribe problemet.

Spytprøver og lokkemad

Man tager også spytprøver fra varanerne for at kunne holde hormonniveauerne op mod æggets udvikling, forklarer dyrepasseren.

Helt problemfrit er det dog ikke at have at gøre med de store krybdyr.

- Vi kalder på dem, og så lukker vi først hannen ud i et separationsrum. Så får han en belønning for det. Bagefter lukker vi hannen tilbage og lukker hende ud i separationsrummet, og så går hun ud i kassen, hvor hun bliver belønnet.

- Hvis ikke hun vil ind i kassen, så kan vi ikke gøre det den dag.

Nu har du fingrene helt inde i munden på den - er det ikke farligt?

- Jo, for katten, siger Jonas Caspersen. 


Terrariets hunkomodovaran er ifølge dyrepasseren mere besværlig at få spytprøver fra end andre komodovaraner.  

- Det kan godt gå galt. Det er også derfor, vi har gitter på, fordi vi faktisk helst ikke vil for tæt på. Men vi har fundet en teknik, hvor vi kan suge lidt spyt ud og så foderbelønne. 

Projektet begyndte i marts sidste år. 


Oversigt

    Oversigt