Trods verdensomspændende sanktioner: Russisk skib i Assens sender træpiller ud til fynboer

Hele den vestlige verden har stoppet al samhandel med russerne. Men i Assens er russiske træpiller netop lodset af et russisk skib og på vej ud til fynske forbrugere.

Det russiske fragtskib Baltiskiy Bereg med base i Sankt Petersborg har siden tirsdag ligget til kaj i Assens Havn.

Skibet er lastet med 3.000 ton træpiller til en værdi af seks millioner kroner. Og nu oplyser selskabet bag, at træpillerne - trods verdensomspændende handelssanktioner - kommer fra Rusland.

- Det er en meget ulykkelig situation. Men vi købte og betalte træpillerne, før krigen i Ukraine brød ud. Vi har diskuteret det meget, men vi kom frem til, at der ikke er noget at gøre. Det var simpelthen ikke muligt at give afkald på lasten, siger Frank Lund Larsen, der er direktør i Södra, som ejer træpillerne.

Han bekræfter desuden, at træpillerne nu bliver distribueret ud til jyske og fynske kunder. 

Hvilke forhandlere sælger I træpillerne videre til?

- Det vil jeg helst ikke afsløre, siger Frank Lund Larsen.

Han fortæller dog, at Södra siden krigen brød ud, har stoppet al fremtidig handel med russerne.

- Siden krigen brød ud har vi annuleret fem tilsvarende laster med træpiller fra Rusland. Det kunne vi, fordi de endnu ikke var betalt. Det havde egentligt været legalt at gennemføre handlerne, men vi kunne ikke forsvare det etisk, siger Frank Lund Larsen.

Donerer til Ukraine

Som et plaster på såret har både Södra og firmaet LDG Forest Group, som har ageret mellemmand mellem Södra og den russiske leverandør, hver doneret 20.000 kroner til Ukraine.

Dermed mister Södra halvdelen af indtægten fra lasten, oplyser Frank Lund Larsen, der fortæller, at Södras avance på 3.000 ton træpiller i reglen beløber sig til mellem 40.000 og 50.000 kroner. Måske lidt mere nu, hvor energipriserne generelt er stigende.

Det russiske fragtskib lagde til kaj på Vestfyn tirsdag, hvor det begyndte at læsse træpillerne i lastbiler. 2.000 ton træpiller blev læsset af tirsdag, mens de resterende 1.000 ton skal af fragtskibet onsdag inden det i løbet af dagen sejler videre.

Rederiet, der ejer Baltiskiy Bereg, havde allerede 12. februar 2022 betalt en havneafgift til Assens Havn. Og selvom Assens Kommune, der ejer Assens Havn, havde forsøgt at forhindre det russiske fragtskib i at lægge til kaj, kunne det ikke lade sig gøre.

Oversigt

    Oversigt