I det fynske folks tjeneste

Borgmester efter asylkaos: - Jeg er rigtig ked af det

Langeland Kommune blev i dag fyret som asyloperatør. Borgmester Bjarne Nielsen (V) erkender, at Langeland ikke har været gode nok.

00:24

Alle kommunalpolitikerne i Langeland Kommune blev tirsdag orienteret om fyringen på rådhuset i Rudkøbing. 

Kort efter mødet fangede TV 2/FYN borgmester Bjarne Nielsen. 

- Det er jeg selvfølgelig utrolig ked af. Men jeg tænker allermest på de ansatte, som nu mister deres arbejde. Jeg tager selvfølgelig Udlændingestyrelsens beslutning til efterretning, og så må vi se fremad, siger borgmester Bjarne Nielsen (V) til TV 2/FYN. 

Det er jeg selvfølgelig utrolig ked af. Men jeg tænker allermest på de ansatte, som nu mister deres arbejde.

Bjarne Nielsen (V)

Hvor ligger ansvaret for den situation her?

- Det er jo på grund af, at der er sket mange fejl. De store fejl er jo, hvis der ikke bliver indberettet, når der er nogle hændelser på et asylcenter omkring børn eller voksne. Og der må jeg erkende, at der har vi ikke været dygtige nok til at få gjort det. Og det beklager jeg selvfølgelig. 

Langeland Kommune havde  budt ind på driften af asylcentre, men Udlændingestyrelsen fravalgte dem. Det kom frem tirsdag eftermiddag. 

Læs også Langeland fyret: Færdig som asyloperatør

Gennem det seneste halve år er det væltet frem med belastende sager på asylcentre drevet af Langeland Kommune. Det har både TV 2/FYN og Radio24syv afsløret. 

Borgmester Bjarne Nielsen havde tilsyneladende ved flere lejligheder undladt at informere Udlændingestyrelsen om problemerne, selvom medarbejderne havde opfordret ham til det. 

03:56

Se hele interviewet med borgmester Bjarne Nielsen (V)

Luk video

- Det er ikke noget, Udlændingestyrelsen har set før, lyder det fra Udlændingestyrelsens direktør Tanja Franck til TV 2/FYN, der begrunder fravalget med:

- Vi har blandt andet oplevet flere situationer, hvor kommunen har undladt at give centrale informationer til os, og der er under udbudsprocessen kommet nye oplysninger frem om alvorlige ledelsesmæssige problemer.

Læs også Asylkaos: Borgmester truede ledere til at skjule problemer

- Langeland Kommune kan derfor efter vores opfattelse ikke i tilstrækkeligt omfang sikre, at indkvarteringsopgaven løses, så asylansøgerne får en værdig og tryg ventetid under asylsagens behandling. 

Langeland Kommune får i stedet en afviklingskontrakt for 2017. Beboerne bliver flyttet til andre centre.