I det fynske folks tjeneste

Fynske patienter skal afprøve medicin mod covid-19

Sendinger af lægemidlet Remdesivir er overbragt til danske hospitaler. Medicinen skal testes på 12 patienter.

00:33

Fredag blev en kasse med medicinen Remdesivir fløjet med helikopter til blandt andre Odense Universitetshospitals infektionsmedicinske afdeling. Video: Region Hovedstaden

Hvis der er en type medicin, der kan behandle patienter med coronavirus, peger pilen - i forskerkredse - på Remdesivir.

Fredag er sendinger af medicinen modtaget på flere danske hospitaler - heriblandt OUH. De andre hospitaler er Rigshospitalet, Aarhus, Aalborg, Nordsjælland, Hvidovre og Roskilde.

I alt 12 patienter skal behandles med Remdesivir som et led i et internationalt forskningsprojekt. Forsøget er et lodtrækningsforsøg, så kun halvdelen af patienterne vil få den aktive behandling med Remdesivir.

Remdesivir er et af de lægemidler, som verdens forskere har størst forhåbning til ved behandling af lungesyge patienter med covid-19.

Covid-19 er navnet på den sygdom, som patienter får efter smitte med coronavirus. Hidtil har der ikke været en kendt behandling af sygdommen.

Fakta om Remdesivir

Remdesivir er oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner, for eksempel ebola eller de to tidligere coronavirus-infektioner sars og mers.

 

Kilde: Rigshospitalet

Se mere

På verdensplan skal medicinen afprøves på 440 patienter – heraf 200 i Europa.

Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner. Eksempelvis ebola, sars og mers.

De to sidstnævnte er tidligere virusinfektioner i corona-familien.

I flere tilfælde på verdensplan er smittede patienter med Covid-19 forsøgt behandlet med Remdesivir, men der mangler stadig data på, om medicinen faktisk har en effekt.

Læs også SDU-forskere corona-knokler: Kendt vaccine gør os mere modstandsdygtige

Dyreforsøg har vist at Remdesivir kan forhindre, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig - og bremser på den måde infektionens spredning, fortæller professor Isik Johansen fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.

- Vores håb er, at medicinen også kan virke på mennesker, der er inficeret med den aktuelle coronavirus, som plager verden lige nu, fordi den genetisk set har ganske meget til fælles med de to andre coronavirusser, som forårsager Sars og mers, siger Isik Johansen i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

For at få fløjet medicinen rundt til hospitalerne stillede firmaet NHV Denmark, som normalt transporterer folk til og fra boreplatforme, gratis en helikopter til rådighed, som en hjælp i kampen mod coronavirus.

Nu er 52 døde med coronavirus i Danmark

Antallet af dødsfald med coronasmittede personer fortsætter med at stige i Danmark.

 

Fredag er antallet på 52 personer, hvilket er 11 flere end ved seneste opgørelse torsdag. Det oplyser Statens Serum Institut.

 

Selv om 52 personer er døde, mens de var smittet med coronavirus, er det ikke nødvendigvis dødsårsagen.

 

Dødsfald indgår i statistikken, hvis man er død, senest 60 dage efter man blev testet positiv for virusset.

 

Ud over et stigende antal dødsfald er der også flere indlæggelser på landets sygehuse med coronasmittede.

 

Fredag er antallet 430 personer. Det er 44 flere end torsdag. 109 af patienterne er så syge, at de er på en intensiv afdeling, og de 89 af dem har brug for en respirator.

 

Fredag er antallet af bekræftede smittede steget med 133 til 2010 personer.

 

Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod 580.000 danskere - cirka ti procent af befolkningen - vil blive smittet med coronavirus i første bølge af sygdommen i løbet af foråret.

 

Ud af de smittede vil op mod 11.200 danskere blive så syge af coronavirusset, at de har brug for at blive indlagt, og 2800 skal have intensiv behandling.

 

Samtidig er vurderingen, at mellem 1680 og 5600 danskere vil dø, mens de er smittet med coronavirus.

 

Myndighederne vurderer dog, at antallet af dødsfald vil blive i den lave ende af intervallet.

 

Kilde: Ritzau

Se mere