Når en bog bliver til: Forfatterspire møder sin betalæser for første gang

Som forfatterspire skal historien være lige i skabet, hvis man vil have en chance for at få sin bog udgivet. Det har en såkaldt betalæser og en del af æren for.

Et lilla ringbind med overskriften "De Grønne Øjne" ligger på bagsædet i Kristina Refmors bil.

Hun er på vej over Lillebæltbroen, og kursen er sat mod den jyske by Bramming. Her skal hun møde sin betalæser Laila Johansen for første gang. For bag stort set enhver forfatter findes en såkaldt betalæser, der hjælper med at rette og ændre i bogens handling, form og struktur. 

- Når jeg skriver mine romaner, har jeg brug for at vide, om det jeg skriver fungerer. Det kan Laila hjælpe mig med, fortæller Kristina Refmor.

Romanen er Kristina Refomors hjertebarn. Hun har brugt adskillige timer på at finpudse de mange sider med følelser, personlige oplevelser og et levende sprog.

For som forfatterspire skal ordene vælges med omhu, og historien skal sidde lige i skabet, hvis man vil tages i betragtning hos de danske forlag og opnå enhver forfatterspires største drøm; at få udgivet sin roman.

Flere bogudgivelser og større konkurrence

Men Kristina Refmor er ikke alene med den drøm. Fra 2009 til 2017 er antallet af årlige skønlitterære titler skrevet på dansk steget med 58 procent og bogudgivelser i Danmark er generelt næsten fordoblet siden 2007. Det kan altså være svært for nye forfattere at slå igennem hos de etablerede forlag.

- Det her med at være et ukendt navn gør, at det er meget svært at komme ind i varmen, siger Kristina Refmor til TV 2/Fyn.

Et digitalt venskab

Selvom det er Kristina Refmors navn, der står på bogen "De grønne øjne", har hendes betalæser Laila Johansen også en stor del af æren.

Sammen har de to læseglade kvinder tilbragt massevis af timer dag og nat, for at gøre romanen så god som muligt. De har aldrig mødt hinanden, men det skal de i dag. 

- Det er så dejligt at sætte ansigt på Laila, for vi har jo nærmest opbygget et venskab og kommet tæt ind på livet af hinanden bag skærmen og gennem romanen, siger Kristina Refmor, da hun møder Laila Johansen i Bramming.

Hvad er en betalæser?

En betalæsers bekendelser

Laila Johansen kender romanen lige så godt som Kristina Refmor selv gør, men det er ikke altid, at betalæserne bliver anerkendt.

- Man kan nogle gange føle sig som en skygge, for der ikke er mange, der ved, at vi også er en del af historien. Det er ikke så værdisat, siger Laila Johansen.

Men gennem Kristina Refmor har Laila Johansen fundet det helt rette match.

- Jeg får rigtig meget ud af det. Jeg bliver en slags fødselshjælper på en historie, der er undervejs, siger hun og Kristina Refmor tilføjer:

- Det er jo også din baby, Laila, siger hun og peger ned på det lilla ringbind og fortsætter:

- Drømmene bliver lidt større, når jeg har sådan en som Laila til at fortælle mig, at det jeg laver, det er godt, konkluderer en smilende Kristina Refmor.

Er du interesseret i at blive betalæser, eller er du forfatterspire, har du mulighed for at høre mere om det til Det Fynske Bogtræf i Svendborg 8. februar.

Her kan du møde fynske forfattere, læsere, bogbloggere og betalæsere, og så kan du deltage i forskellige workshops. Se programmet her.

Det fynske bogtræf

Oversigt

    Oversigt