Efter stædig kamp mod systemet: Henrik fra Broby jubler over beslutning, der kan redde liv

Ordningen skal ikke være bedre, men hurtigere end ambulancen, lyder det.

Henrik Wiberg forventede, at det ville blive et nej. Et politisk nej tak til en akuthjælperordning i landsbyen Broby syd for Odense.

Men på et udvalgsmøde i Region Syddanmarks præhospitalsudvalg mandag aften blev politikerne enige om at indstille til, at akuthjælperordningen i Broby bliver godkendt.

Det fortæller udvalgsformand Bente Gertz (S) til TV 2 Fyn.


Henrik Wiberg gik ellers bare tirsdag og ventede på mødereferatet og den forventede, klokkeklare afvisning af sin og en flok andre lokale frivilliges initiativ. Men sådan skulle det ikke være.

- Vi er superglade, siger han, da han hører, at akuthjælpeordningen i Broby nu er tæt på at blive en realitet.

Hurtigere end ambulancen

En gruppe borgere i Broby stiftede i foråret 2023 “Foreningen Akuthjælper 5672”, som Henrik Wiberg er formand for. Foreningen tæller i dag 42 frivillige, som har tilkendegivet, at de vil træde til som akuthjælpere, når der er behov for det.

Akuthjælperne er en ordning, der allerede findes 25 af i regionen, og som består af frivillige, som bliver tilkaldt af alarmcentralen i tilfælde af livstruende sygdom eller skade, hvis de kan være fremme før ambulancen. Og det er planen, at akuthjælperne i Broby skal kunne. 

Ifølge tal fra Region Syddanmark ankom ambulancen først efter 15 minutter i 41 ud af 267 udrykninger i 2022.

- Det handler ikke om, at vi skal være bedre, end det beredskab, der er, for det kommer vi aldrig til at være. Det handler om, at vi skal være et supplement, fordi vi normalt kan nå at være fremme lokalt på under fem minutter, sagde Henrik Wiberg i november til TV 2 Fyn.

Akuthjælperordningen


Vil styrke frivilligheden 

Dengang var foreningen ikke optimistisk. For et af kriterierne for at få en akuthjælperordning er, at der ikke må ligge en ambulancestation mindre end 15 minutters kørsel væk. Og Brobys problem var, at der ligger en i Sallinge 11 minutter væk.

De to andre kriterier for at få en akuthjælpeordning er, at området og postnummeret skal have en befolkning på minimum 2.000 borgere, og så skal der være en kvalificeret initiativgruppe bag ansøgningen.

- Hvis vi skulle have fyldt retningslinjerne, ville Broby falde på det ene kvarter, siger Bente Gertz (S) fra Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark.

- Men vi har vedtaget, at vi vil styrke frivilligheden. De er nogle ildsjæle, som har taget kurser.

Ifølge Bente Gertz har der ikke været andre akuthjælpeordningsansøgere, der er faldet på, at en ambulancestation ikke må ligge mindre end 15 minutters kørsel væk.

Nu skal Regionsrådet forhandle om Brobys akuthjælpeordning ved næste regionrådsmøde, og det er her, at Præhospitaludvalget anbefaler, at politikerne stemmer ja. 

Noget som også Bente Gertz forventer kommer til at ske.

En kæmpe sejr

Og kommer det til at ske, er de frivillige i Broby næsten klar til at rykke ud.

Flere af de frivillige har en sundhedsfaglig baggrund som for eksempel læger eller sygeplejersker, og så skal akuthjælperne også igennem en slags uddannelse.

- Men vi kan nærmest starte, så snart vi har fået ting og sager fra regionen, siger Henrik Wiberg.

- At vi er nået hertil er en kæmpe sejr for os. 

Oversigt

    Oversigt