Etårig ligger døende på hospice: Nu reagerer politikere

Historien om den døende dreng Marco Trawel har vakt mange reaktioner. Socialordfører Karina Adsbøl (DF) har bedt ministeren om at forholde sig til sagen.

OPDATERING
Clock28. jul 2021, kl. 08:43
TV 2 Fyn har forsøgt at komme i kontakt med plejefamilien, men har fået et skriftligt svar fra Faaborg-Midtfyns Kommune. "Som vi tidligere har udtalt, var plejefamiliens ferie planlagt inden Marco kom i pleje, og der er også godkendt hos os ved aftalens indgåelse. Selvom der var skabt de rette rammer for pleje og omsorg for Marco, og plejefamilien var informeret om, at hans tilstand var stabil, og at Marco dermed ikke lå på det sidste, satte plejefamilien spørgsmålstegn ved, om ferien skulle afholdes, eller om den burde udskydes. Vi ved, hvilket ekstremt pres det er, og har været, for plejefamilien at pleje og drage omsorg for et barn med Marcos sygdom, så vi har – trods den tragiske situation – sammen med andre faglige instanser, rådet plejefamilien til at afholde ferien, så de kunne samle kræfter til at passe Marco i den kommende periode. Plejefamilien ønsker ikke henvendelser fra pressen, og ønsker heller ikke at udtale sig til pressen, da deres ressourcer er dedikeret til Marco."

Knap ét år gamle Marco Trawel har i følge lægerne ikke meget tid tilbage. Han er tvangsanbragt hos en plejefamilie, men bliver passet på et hospice i Djursland, fordi han lider af en meget sjælden nervesygdom. 

Hans biologiske forældre må se ham en halv time to gange om ugen, og plejefamilien er rejst på en to og en halv uges lang ferie til Frankrig. 

Derfor nævner vi, at plejefamilien er på ferie


Det vækker mange reaktioner, både hos TV 2 Fyns seere og læsere, men også hos politikerne.

Karina Adsbøl der er socialordfører for Dansk Folkeparti har bedt social- og ældreminister Astrid Kragh (S) forholde sig til sagen.

- Jeg vil gerne have, at ministeren tænker over, om det er et samfund værdigt, at man som familie ikke har ret til mere samvær end to gange en halv time om ugen. Jeg synes der mangler empati og medfølelse i vores samfund.

Socialordfører Mai Mercado (K) stiller sig uforstående overfor, at Faaborg-Midtfyn Kommune ikke kan gøre mere for Marco Trawel og hans biologiske forældre.

- Jeg synes den borgmester skal gå ind i sagen, i stedet for at sende en medarbejder. Det her er helt principielt: hvordan vil Faaborg-Midtfyn Kommune kendes på deres socialpolitik?, spørger Mai Mercado og fortsætter:

- Det siger meget om kommunen, når man lader systemet gå forud for mennesket.

TV 2 Fyn har været i dialog med borgmester Hans Stavnsager, der afviser at kommentere sagen.

Kommunen kan ikke være det bekendt

Mai Mercado vil ikke forholde sig konkret til noget af det, som mange af TV 2 Fyns brugere på Facebook har kommenteret på, at plejefamilien er taget på ferie i en kritisk tid.

- Jeg synes, det er svært at gøre sig til dommer over. Jeg har ikke indblik i, hvordan deres liv er skruet sammen. Men jeg synes ikke kommunen kan være bekendt at gemme sig bag nogle paragraffer, siger hun.

Folketingsmedlemmet Mette Thiesen, socialordfører for Nye Borgerlige, er rystet: 

- Jeg synes, det er forfærdeligt, at lille Marco ligger dødssyg på hospice, mens plejefamilien er rejst på ferie til Frankrig, og hans biologiske forældre Bo og Heidi kun må besøge ham en time om ugen, skriver Mette Thiesen til TV 2 Fyn.

Mai Mercado mener helt overordnet set, at det er positivt, at der er nogen, som vil være plejefamilie, da det i de fleste kommuner er en mangelvare.

- Som tidligere minister har jeg mødt rigtig mange plejefamilier. Og de er familier som alle andre, der har påtaget sig en særlig opgave. Det ligger ikke til mig at punke dem. Jeg løftede selv et øjenbryn, det skal jeg gerne medgive, siger Mai Mercado.

Et kapløb mod tiden

Marco Trawels læger anslog for fem måneder siden, at han har omtrent seks måneder tilbage at leve i. I takt med at hans tilstand er forværret, er Faaborg-Midtfyn Kommune gået med til at hæve de biologiske forældres tid med Marco fra en time hver tredje uge til en halv time to gange om ugen.

Men det mener hverken brugerne på TV 2 Fyns Facebook eller politikerne er nok.

- Når Marco får al den professionelle pleje på hospice, som han har brug for, og Ankestyrelsen vurderer, at Heidi og Bo har de bedste intentioner for ham, og at de er kærlige og nænsomme over for ham, skriger mit hjerte, at de bør få mere tid sammen, så de kan berolige deres elskede dreng og være der for ham i den sidste tid, skriver Mette Thiesen.

Karina Adsbøl undrer sig over, om det overhovedet kan være værdigt.

- Den her sag, den rejser så mange spørgsmål. Det er også derfor, jeg har rettet henvendelse til ministeren om, om det er rimeligt. Men det rejser også et principielt spørgsmål i forhold til den her sag, når man har et meget sygt barn, hvor der ikke er mere samvær. 

- Det er et kapløb mod tiden. Det værste er, hvis alle er på ferie. Nogen skal tage teten på det her. Det viser bagsiden af et velfærdssamfund, hvor det handler mere om regler end medmenneskelighed. Kunne vi måske bruge vores sunde fornuft i stedet?, siger Mai Mercado.

Mai Mercado mener ikke, at der er noget i lovgivningen, der forhindrer Faaborg-Midtfyns Kommune i at lave en særlig forældre indsats. 

- Jeg synes, der mangler et menneskeligt aspekt. Det ændrer ikke på, at selvom forældrene ikke er egnede, så er han er jo på et hospice på Djursland, så det at kunne lave en særlig indsats, hvor forældrene eventuelt har mulighed for at være sammen med deres dreng, det må være mere menneskeligt, siger Mai Mercado.

Også Karina Adsbøl mener, at der bør være mulighed for at give mere tid til de biologiske forældre.

- Jeg bider jo mærke i, at familien har samvær. Så jeg har svært ved at se, hvad de tungtvejende grunde er for at de ikke skal have mere samvær.