I det fynske folks tjeneste

Måtte løftes med kran: Heste reddet op af dybt mudder

To heste var lørdag eftermiddag sunket ned i dybt mudder ved en gylletank. Den ene hest var i fare for at dø, men blev reddet op i sidste øjeblik.

00:49

Begge heste nåede op af det kolde mudder, inden det blev mørkt. Den ene kunne selv hjælpe til, mens den anden måtte løftes af en kran. Video: Morten Albek

To heste var lørdag fanget i dybt mudder ved en gylletank Hestene var sluppet ud fra deres fold og gået ind til naboen. Foto: Preben Dahl

Hestene sad fanget i mudderet, og både beredskab og dyrlæger ankom til stedet for at bistå redningsaktionen. Foto: Local Eyes

1 af 3

Opdatering

  • 08. feb 2020 kl. 17:21 Begge heste er reddet op fra mudderhullet.
  • 08. feb 2020 kl. 20:11 Opdateret med citater fra ejer Rasmus Olsen.

To heste var lørdag løbet ud af deres fold ved Heden på Midtfyn og sunket ned i dybt mudder, så de ikke kunne flytte sig ud af stedet.

I flere timer var begge heste fanget i det kolde mudder, mens de blev forsøgt reddet fri. Det dybe og kviksandslignende mudder gjorde redningsaktionen besværlig, og det var nødvendigt at lægge plader ud ved siden af hestene.

Ejernes første forsøg på at hjælpe hestene afslørede, hvor svært det ville blive. 

Læs også Tre heste kørt ned i nat - stod midt på vejen

- Vi er rystede. Vi gik ud for at hjælpe dem op, men jeg i med det samme i til knæene og måtte kravle op, sagde Sille Thomsen, mens hestene stadig var fanget i mudderet. 

Men heldigvis lykkedes den ene hest, en niårig Frieser-vallak ved navn Jaitse, at komme op efter flere timer i mudderet. Den anden, en 20-årig hoppe, var i fare for at dø, men blev reddet op i sidste øjeblik.

- Det føles fantastisk, fordi dyret lever, siger Rasmus Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den ene af de to heste, en niårig vallak, er reddet op. Den anden er en 20-årig hoppe, som er dybt begravet i mudderet.  Foto: Preben Dahl

Tæt på aflivning

Han vurderer, at det var blevet nødvendigt at aflive hoppen, hvis der var gået længere tid. 

- Det var også på et hængende hår. Var hun ikke kommet fri inden for det næste kvarter, skulle hun have været aflivet. Hun havde ikke flere kræfter, siger han. 

Det var også på et hængende hår. Var hun ikke kommet fri inden for det næste kvarter, skulle hun have været aflivet. Hun havde ikke flere kræfter

Rasmus Olsen, ejer

Både dyrlæger og beredskab var på stedet under den dramatiske redningsaktion. Men det var med god hjælp fra et vognmandsfirma med en kran, der gjorde udslaget. 

- Vi fik fat i Erik Jørgensen, som altid er der for os, siger Rasmus Olsen. 

Ved redningsaktionen var også indsatsleder Jan Didriksen til stede. Han var klar til at bistå redningen med lys eller andre nødvendigheder, selvom levende dyr ikke er hans felt. 

- Der er to heste, der er gået i noget, der minder om kviksand, sagde indsatslederen ved Beredskab Fyn inden redningen lørdag eftermiddag. 

Hvordan det lykkedes hestene at slippe ud fra deres indhegning og ind til naboen, vides ikke. 

02:11

Rasmus Olsen var lykkelig for, at begge heste slap fri fra mudderet uden at komme alvorligt til skade. På et tidspunkt så det ud til, at det ville ende helt anderledes. 

Luk video

Hestene var løbet ud af deres fold og ind til naboen. Her blev de fanget i mudderet ved nogle nye gylletanke. Foto: Local Eyes

Både beredskab og dyrlæger var på stedet, hvor redningsaktionen foregik. Foto: Local Eyes