Slagterier: Aftale er et skridt i den forkerte retning

Danish Crown er skuffet over mæglingsskitse, der giver lønstigninger til slagteriarbejderne.

Slagterikoncernen Danish Crown er ærgerlig over den mæglingsskitse til den nye overenskomst, som forligsmand Asbjørn Jensen fremlagde for Landsorganisationen i Danmark (LO) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i Forligsinstitutionen mandag.

- Det er et skridt i den forkerte retning, siger kommunikationsdirektør i Danish Crown Anne Villemoes til Ritzau.

Hun anerkender aftalen, som giver lønstigninger til privatansatte på industriens område, heriblandt 9000 slagteriarbejdere. Anne Villemoes efterlyser dog særlige aftaler inden for slagteriet.

- Vi er ærgerlige over, at man ikke i højere grad har lyttet til nogle meget branchespecifikke problemstillinger og udfordringer, der netop er i slagteribranchen.

- Vi står i en meget uheldig udvikling, hvor der bliver færre og færre slagterimedarbejdere i Danmark, fordi omkostningerne i produktionen er for høje - heriblandt lønninger, og det har man ikke lyttet nok til i den her sammenhæng, siger Anne Willemoes.

I starten af året varslede Danish Crown, at virksomheden ville lukke slagteriet i Faaborg. Og selskabets kommunikationsdirektør frygter, at det ikke bliver den sidste lukning.

- Vi står over for igen at lukke et anlæg og afskedige mange hundreder medarbejdere, hvis ikke vi får vendt udviklingen. Og det er ikke en engangsforestilling. Det er det, vi ser ind i hvert eneste år, siger Anne Willemoes.

Mæglingsforslaget skal nu til urafstemning hos slagteriarbejderne.

I alt måtte 35.000 lønmodtagere en tur forbi Forligsinstitutionen, da parterne ikke kunne bliver enige om en ny overenskomstaftale. Ud over de 9000 slagteriarbejder talte det blandt andre 8000 VVS'ere, 5000 malere og 3000 designteknologer og konstruktører.

I alt skal omkring 600.000 private lønmodtagere stemme ja eller nej til de overenskomstaftaler, som medarbejdernes respektive fagforbund har forhandlet på plads med arbejdsgiverne i løbet af de seneste fem uger.

Det forventes, at det endelige afstemningsresultat bliver præsenteret den 11. april.