Turister stiller nye krav: Fyn gør klar til at tiltrække dem

Turister vælger i højere grad ferie ud fra bæredygtighed. Så nu skal Fyn have fokus på den bæredygtige turisme.

I Svanninge Bakker er der fuld gang i udviklingen at en nyt mountainbikepark. En park, som skal lokke lokale og turister til Sydfyn. En del af parken er det såkaldte Mammut-trail. 

Langs den 5,2 kilometer lange rute bliver der opsat lyttestationer, hvor det er meningen, at mountainbikerne skal stoppe og og få fortællinger om naturområdet, som det så ud i istiden og dengang mammutterne levede. 

- Der er jo rigtig mange mennesker, der gerne vil bruge naturen rigtig meget, men som ikke er super hjemmevant i det. Så de skal hjælpes på vej, og det skal vi jo sørge for ved at skabe nogle oplevelser, der er tænkt rigtig godt igennem, og som får dem herud, siger Anne Høyby. 

Hun er kommunikationsansvarlig for Øhavsmuseet, som i samarbejde med blandt andre Geopark Det Sydfynske Øhav, Naturstyrelsen og lokale sporbyggere står bag Mammut-trail.

Og det er ikke uden grund, at der bliver brugt penge og kræfter på at skabe turistoplevelser i naturen. 

Ifølge en analyse fra Dansk Kyst- og Naturturisme er bæredygtighed og klimahensyn nemlig vigtige faktorer, når turister skal vælge deres ferie. 

Det betyder blandt andet, der skal være mulighed for at foretage sig bæredygtige aktiviteter på ferien, som for eksempel af cykle eller vandre i naturen.

Ifølge undersøgelsen vælger 25 procent af alle danske turister deres ferie ud fra disse faktorer, mens det gælder for halvdelen af alle tyske turister. 

- Vi vil det vildt gerne, men man kan jo næsten blive helt skræmt over at ramme det nok. Så jeg tror mere, vi ser pragmatisk på det, og prøver at rumme det i alle de oplevelser, vi kan. Og så gør vi det, vi kan, for man kan altid gøre mere, siger Anne Høyby. 

Fyn ønsker bæredygtig turisme

De nye krav fra turisterne har man også fået øjnene op for hos turistorganisationen Destination Fyn. 

De har nemlig lavet en ny fælles fynsk vision for bæredygtig turisme.

- Vi skal have virksomhederne til at gøre tingene, så de bliver endnu bedre. Vi skal give turisterne en oplevelse af, at de kan være med til at sætte et positivt aftryk på Fyn gennem oplevelserne, når de er her, fortæller Laura Raidla, der er udviklingschef hos Destination Fyn. 

I visionen fremlægger Destination Fyn otte principper for indsatsen til en bæredygtig turisme på Fyn. 

De otte principper

Mammut Trail bliver indviet 16. oktober, hvor folk altså kan begive sig ud på en kombineret cykel og lytteoplevelse i det kuperede terræn. 

Men selvom tyskerne i høj grad udgør en stor del af det fynske turistmarked kan man altså kun høre om fortiden på dansk. 

- Det kan også være, vi får lagt tysk sprog på. Det kan vi sådan set bare gøre hen ad vejen, siger Anne Høyby.

Turister vil have bæredygtige ferieoplevelser. Fotograf: Ken Petersen Redigering: Ken Petersen