I det fynske folks tjeneste

Ny undersøgelse: Her er Fyns sjoveste politiker

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er den fynske politiker, der bruger mest humor på Facebook, viser ny undersøgelse. Generelt halter det mest med humoren på venstrefløjen.

00:08

- Det var aldrig meningen at blive den fynske politiker, der bruger mest humor, fortæller undervisningsminister Merete Riisager med et glimt i øjet.

Udover at være undervisningsminister kan fynske Merete Riisager (LA) nu skrive endnu en hæder på CV'et.

Hun er nemlig den fynske politiker, der bruger mest humor på Facebook.

I den anledning anlagde hun en uventet ironisk distance i sit interview med TV 2/Fyn.

Politik er alvorligt, så det er fuld stop herfra

Undervisningsminister Merete Riisager (LA)

- Jeg er glad for, I har gjort mig opmærksom på det, indledte ministeren.

- Det har selvfølgelig aldrig været meningen. Sådan skal det ikke være. Politik er alvorligt, så det er fuld stop herfra.

Ifølge forskeren, der står bag undersøgelsen, bruger Merete Riisager især 'drillehumor', hvor hun stikker til politiske modstandere. Ifølge Riisager selv kan det være svært at lade være.

Du har langet ud efter især Alternativet på Facebook. Er det en bevidst strategi?

- Nej, det er det ikke. Alternativet er et sjovt parti. De gør mange sjove ting. Men der må jeg simpelthen blive bedre til at stå imod og gå ind i den morskab.

Hæderen til Merete Riisager stammer fra et speciale skrevet af journalist og kommunikationskonsulent Ida Fabricius Bruun, der har undersøgt hvor ofte danske folketingspolitikere bruger humor i deres opslag på Facebook.

Læs også Fynsk politiker: - Folkemødet er spild af tid

Venstrefløjen bruger mindst humor

Ida Fabricius Bruuns undersøgelse tyder på, at politikere på venstrefløjen godt kunne trænge til at støve humoren af. De klarer sig nemlig betydeligt dårligere end deres kolleager på højrefløjen.

00:32

Humorforsker Ida Fabricius Bruun fortæller om Riisagers brug af humor på Facebook

Luk video

- Jeg tror, jeg forventede, det ville være omvendt fordi humor er et godt greb, når man er bagud. Det er godt, når man vil skabe følelser og sympati.

Antal humoristiske opslag

 
  1. Merete Riisager (LA) 14
  2. Dan Jørgensen (S) 3
  3. Trine Bramsen (S) 3
  4. Karsten Hønge (SF) 3
  5. Pernille Skipper (EL) 3
Kilde: 'Bare for sjov - en analyse af danske politikeres brug af humor på Facebook' af Ida Fabricius Bruun.

Jeg havde forventet, at det var oppositionen, der brugte humor mest, men når det ikke er sådan, er det måske fordi højrefløjen har magten og bedre kan vise overskud, vurderer Ida Fabricius Bruun.

Men selvom politikerne på højrefløjen bruger humoren mest, er det ikke ensbetydende med, at de bruger den rigtige form for humor.

Ida Fabricius Bruuns undersøgelse viser nemlig, at drilsk humor, der nedgør politiske modstandere, klarer sig dårligst målt på likes.

- Det har politikerne nok ikke været klar over. Den drilske humor virker måske overfor vælgere, der i forvejen er enige med politikeren, men når man kigger på antallet af likes, så får de flest, når de tør være selvironiske og sig selv.

Selvom Merete Riisager er Fyns sjoveste, må hun nøjes med en 7. plads på listen over sjove folketingspolitikere på landsplan. Førstepladsen går til udenrigsminister Anders Samuelsen, der blandt andet har gjort sig bemærket med en bottle-flip challenge, der gik viralt i slutningen af 2016.

01:08

Merete Riisager lover ikke at være sjov i fremtiden

Luk video