Akut mangel på tandlæger: - Det presser os helt ud i det urimelige

Der mangler rigtig mange hænder i tandplejen på Fyn, og derfor har samtlige af de ti fynsker kommuner torsdag sendt et åbent brev til to ministre, hvor de efterspørger et øget optag på tandlægestudierne.

Der er mangel på tandfagligt personale på Fyn.

Derfor har samtlige ti fynske kommuner, Danske Tandplejere, Ansatte Tandlægers Organisation og Tandlægeforeningen torsdag sendt et åbent brev til uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Assens er en af de kommuner, der er særligt hårdt presset.

- Vi står med en kæmpe udfordring i, at vi ikke kan skaffe tandlæger til vores tilbud i Assens Kommune, og vi har simpelthen brug for, at der bliver øget et optag på de tandfaglige uddannelser i landet nu, siger Pia Offer Madsen (V), der er formand for Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget i Assens Kommune.

Her har man nemlig kun én tandlæge, én dag om ugen.

- Det gør jo selvfølgelig, at vi har øgede ventetider, og at vi knokler rigtig hårdt for at nå i mål med dem, vi mangler herinde. Så vi gør vores bedste hele tiden, men det er selvfølgelig svært, når man ikke er flere hænder, siger tandplejer i Assens Kommunale Tandpleje Karina Nordbo Nielsen.

Længere ventetid i fremtiden

Formand for Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget i Assens Kommune Pia Offer Madsen fortæller, at hun har mødt forældre, der beretter om, at deres børn har dårlige oplevelser ved tandlægen, fordi der på grund af de øgede ventetider går lang tid mellem besøgene. 

Det betyder, at nogen børn kommer ind med mange skader, som skal repareres på én gang, og det kan give tandlægeskræk.

I fremtiden kan ventetiden dog blive endnu længere. Sidste års finanslovsaftale giver mulighed for, at de 18-21-årige fremover skal kunne forblive tilknyttet den kommunale tandpleje.

- Det presser os helt ud i det urimelige, fordi vi allerede i dag har svært ved at komme med det tilbud, som vi gerne vil til børnene i Assens Kommune, siger Pia Offer Madsen.

Langsigtet løsning

I øjeblikket har Assens en såkaldt fritvalgsordning, der gør, at unge mellem 16 og 18 år frit kan vælge mellem private kliniker, som kommunen har en aftale med.

En løsning, der hjælper på problemet med ventetiderne, men som også er meget dyr.

Derfor er Assens Kommune gået sammen med de andre fynske kommuner om brevet til sundhedsministeren og uddannelses- og forskningsministeren, hvori de kalder fremtiden for dyster. 

Her opfordrer de til, at man øger optaget på de tandfaglige uddannelser, så manglen på personale ikke bliver endnu værre.

- Det er jo meget på den lange bane man arbejder på, når man kigger på øget optaget på de tandfaglige uddannelser, men det er altså det, der er vores opråb til politikerne på Christiansborg, og så må vi i mellemtiden her lokalt gøre, hvad vi så kan i forhold til at løse situationen på kortere sigt, siger Pia Offer Madsen.

I 2021 blev der optaget 185 på tandlægeuddannelser. I 2020 var tallet lidt højere med 199 nyoptagne tandlæger, mens det i 2019 lå på 184. 

Samtligt fynske kommuner og de tandfagloige organisationer har skrevet åbent brev til politikerne på Christiansborg