Aldrig før har så mange villet være praktiserende læge: - Det er en gave

Fyn er tæt på at have opfyldt målet om, at alle indbyggere i landsdelen kan få en fast praktiserende læge.

Kuren mod lægemangel er måske fundet.

På Fyn mangler der kun omkring tre læger, for at alle fynboer kan få deres egen faste praktiserende læge.

Dermed er Fyn et eksempel på en positiv landsdækkende udvikling.

I en ny rapport fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) fremgår det, at der i øjeblikket er flere læger under uddannelse i almen medicin end nogensinde før.

Daniel Emami bor lidt uden for Odense og er en af dem, der studerer almen medicin for at blive praktiserende læge. Han ser derfor grund til begejstring:

- Hvis du var min patient, jeg havde haft dig i fem år, og du så en dag kom ind ad døren, ville jeg kunne se med det samme, om du lignede dig selv eller ikke lignede dig selv. Om du så bleg ud. Eller om du havde tabt dig. Det betyder noget, at man har et eller andet forhold til patienter, forklarer Daniel Emami.

Daniel Emami er til dagligt læge under uddannelse i Aabenraa.
Daniel Emami er til dagligt læge under uddannelse i Aabenraa.

Han er en af de 1220 uddannelseslæger, der i gang med det afsluttende forløb - også kendt som hoveduddannelsesstilling - på vejen mod at blive færdiguddannet almenmediciner. Det tal er aldrig set højere.

Daniel Emami er i uddannelsesforløb i Sønderjylland og pendler hver dag. Det blev løsningen, fordi alle pladser var optaget på Fyn. Det undrer ikke næstformanden hos PLO, Mireille Lacroix:

- Det samlede billede på Fyn og øerne er, at vi har en rigtig god lægedækningsprofil, forklarer hun.

quote Det har vi jo desværre et problem med i Udkantsdanmark eller Vandkantsdanmark, eller hvad man nu skal kalde det. Altså, der er jo mange patienter, som ikke har en fast læge.

Mireille Lacroix, næstformand, Praktiserende Lægers Organisation

Vigtigt for patienterne

Den positive udvikling i antallet af læger under uddannelse kommer efter flere års problemer.

- Det er meget vigtigt, at vi får uddannet flere almene mediciner, for det er der brug for på grund af lægemangel. Så først og fremmest er det rigtig lykkeligt, at det omsider er vendt, og at vi har så mange under uddannelse, siger Mireille Lacroix.

I hele Danmark er der i skrivende stund 3500 praktiserende læger. Men der mangler fortsat 300. Cirka tre af dem skal til Fyn ifølge Mireille Lacroix, som også er praktiserende læge i Stenstrup på Sydyn.

Opgaven ser dog overkommelig ud i PLO's nye rapport. Den forudser, at der fra 2025 vil blive uddannet 80 læger årligt inden for almen medicin.

Det vil sige, at der i fremtiden er udsigt til, at alle kan få en fast læge. Og det er klart at foretrække i stedet for den nuværende situation, hvor borgere uden fast læge ofte oplever udskiftning.

- Så bliver der ikke den kontinuitet, som har vist sig at være meget vigtig for folk, der er ældre. Fordi de har så lang en sygehistorie, så hvis de skal fortælle det hele forfra hver gang, så kommer de aldrig til bunds, hvis de hele tiden skal se en ny læge, siger Mireille Lacroix.

Selvom Daniel Emami endnu ikke er færdiguddannet speciallæge i almen medicin, har han allerede erfaring inden for mødet med patienter i en lægepraksis.

Derfor er han enig i, at det er væsentligt at have et godt kendskab til sine patienter.

- Det er jo det, der er lægekunst. Og det er også derfor, at man ikke bare lige kan erstattes med en computer for eksempel, siger Daniel Emami.

Sådan bliver man praktiserende læge

Dele af Danmark er upopulære

Selvom Daniel Emami og Fyn er eksempler på en patient i bedring, halter Region Syddanmark stadig efter.

Mens der i de fire andre regioner er en stigning i antallet af læger, der får plads på hoveduddannelsen i almen medicin, er der et fald i Region Syddanmark. 

I 2021 var der 60 besatte hoveduddannelsesstillinger. Det tal er nede på 53 i 2023. Det skyldes problemer med at få læger til at flytte til et område som Sydjylland.

Mireille Lacroix fortæller, at det er et velkendt problem:

- Det har vi jo desværre et problem med i Udkantsdanmark eller Vandkantsdanmark, eller hvad man nu skal kalde det. Altså, der er jo mange patienter, som ikke har en fast læge.

Og problematikken starter allerede på medicinstudiet, fortæller Caroline Hastrup Bjerregaard, som er i gang med sin kandidat på Syddansk Universitet i Odense:

- Hvis det skal være et sted, hvor jeg skal slå mig ned, bliver det helt klart familie og hverdag, der tæller mest for mig, fortæller Caroline Hastrup Bjerregaard, som selv har familie i Nordsjælland.

- Jeg kommer ikke til at flytte til Sønderjylland. Jeg vil gerne være i nærheden af min egen familie og det, som jeg kender.

I studietiden gjorde Daniel Emami sig de samme tanker, men han er i dag glad for at have taget temperaturen på det berygtede Udkantsdanmark.

- Jeg bliver meget mere behandlet som en voksen i Aabenraa. Der bliver jeg taget med på holdet, og man bliver set som en værdifuld medarbejder, når man er almenmediciner i hoveduddannelse på Aabenraa Sygehus. Det er et ufatteligt godt læringsmiljø, siger Daniel Emami og tilføjer:

- Hvis man er uddannelseslæge på et stort sygehus som OUH, er du ikke en af de voksne, kan man sige. Så er du jo bare en af de mange, mange, mange yngre læger, som kommer og går.

Caroline Hastrup Bjerregaard studerer på 8. semester af medicinstudiet på SDU i Odense.
Caroline Hastrup Bjerregaard studerer på 8. semester af medicinstudiet på SDU i Odense.

Studerende ser arbejdet som "en gave"

Udover Region Syddanmark ser man i alle regioner, at der er en stigning i antallet af almenmedicinere i uddannelse.

Derfor mener Mireille Lacroix også, at man skal fokusere på det positive billede:

- Vi ser, at der simpelthen bare er rigtig mange, der gerne vil være almene medicinere. Der er rigtig mange af de unge læger, der gerne vil ud i almen praksis.

Den opfattelse bakkes op af Caroline Hastrup Bjerregaard:

- Jeg synes virkelig, at det er en gave at kunne forklare personer, som ikke har en lang sundhedsvidenskabelig uddannelse til at forstå, hvad der foregår i deres liv. Hvorfor er det, de oplever, de har det dårlig eller har det svært? At sidde sammen med dem og komme til bunds i det. Det synes jeg virkelig, er noget af det, der giver rigtig meget, forklarer hun.

Hos SDU vil uddannelses- og sekretariatschef på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Merete Munk ikke tage æren for, at der uddannes flere inden for almen medicin, men hun er glad for at se udviklingen.

- Vi forsøger at vise dem de situationer i løbet af uddannelsen, hvor det giver mening at inddrage almen praksis i stedet for at lave særskilte fag, hvor det ligger isoleret for sig selv. På den måde viser vi, at almen praksis er en helt naturlig del af det at være læge, og at det er meget brugbart efter endt uddannelse.

Og det er en positiv indstilling at have med PLO-briller på, fordi der vil i fremtiden være brug for endnu flere læger i takt med, at befolkningen får flere ældre.

PLO forudser, at der i 2035 vil være brug for 5000 læger i almen praksis.

Oversigt

    Oversigt