Antallet af indlagte på OUH fordoblet: Dem uden vacciner fylder pladserne på intensiv

På to uger er antallet af indlagte med covid-19 på OUH mere end fordoblet. Det betyder udskudte operationer og forundersøgelser. Det ærgrer overlæge, der mener at flere indlæggelser kunne være undgået.

På fredagens pressemøde i Sundhedsministeriet blev der gang på gang sendt opfordringer ud i æteren til at lade sig vaccinere. På Odense Universitetshospital sidder Anne Øvrehus, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, med samme indstilling.

Antallet af patienter indlagt med covid-19 på Odense Universitetshospital er fordoblet de seneste to uger fra 15 til  34. Og Anne Øvrehus oplever, at de patienter, der bliver meget syge og derfor havner på hospitalets intensivafdeling, er patienter, der ikke er vaccineret. 

Det ærgrer både hende og personalet på afdelingen. 

- I de situationer kan vi ikke undgå at tænke, at den indlæggelse kunne være undgået. Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at de skal behandles lige så godt som alle andre. Vi har altid gjort en dyd ud af at give storrygeren og ham, der har løbet maraton flere gange om ugen, den samme behandling. Men det spild, der er i det her, rammer os, siger Anne Øvrehus. 

Det er en patient, der måske kommer til at have et langt efterforløb, og hvor der måske aflyses operationer, fordi der ikke er kapacitet på intensiv – alt sammen unødvendigt.

Indlagt med noget andet

Hun kan i øvrigt fortælle, at cirka halvdelen af de patienter registreret som covid-19 smittede, der bliver indlagt på OUH, først bliver syge af corona undervejs i deres indlæggelse.

- Det kan være patienten, der kommer ind med en hjertesygdom, men de ender med at være indlagt to uger i stedet for tre dage, fordi de bliver syge af covid-19 undervejs. En smitte som de måske har med hjemmefra, men ikke er nået at blive syge af, siger hun.

Antallet af indlagte på OUH


Det betyder også, at patienterne nu kan være indlagt på flere forskellige afdelinger, hvor de dog stadig skal ligge i isolation og er mere plejekrævende.

Presset er større denne gang

Den forholdsvis pludselige fordobling af indlagte med covid-19 presser derfor også personalet på flere afdelinger end covid-afsnittet og intensiv.

- Forskellen på nu og sidste år er bare, at vi ikke kan finde ekstra personale. Derfor kan vi kun løse det ved at lade være med at lave noget af det, vi skulle have lavet. Det betyder, at vi for eksempel skal skubbe operationer eller forundersøgelser foran os, siger Anne Øvrehus.

Der er efterhånden også en vis træthed i hele organisationen, der har arbejdet med at få enderne til at nå hinanden i mange måneder nu.

- Det er fjerde gang, vi laver den her øvelse i min afdeling, og genkendelsen vækker ikke rigtig glæde, men vi er forberedte. Der er ikke en reserve på standby, for det duer ikke at have 20 mennesker, der sidder og venter på, at der sker noget. Vi kommer til at klare det ved at fokusere på at løse de opgaver, der ikke kan vente, siger Anne Øvrehus.

På Sundhedsministeriet pressemøde fredag middag blev det pres sundhedssektoren er under anerkendt, og vaccinerne blev igen omtalt som det supervåben, der skal sikre kapacitet til at klare alle andre opgaver end den voksende coronasmitte.  

Oversigt

    Oversigt