Butikker skal straffes hårdere: Skjult kamera viser, hvor let to mindreårige køber Breezers

Ny aftale for begrænsning af køb af alkohol blandt unge medfører også skærpet kontrol med butikkernes salg af alkohol til unge. Sidste år undersøgte TV 2 Fyn ved hjælp af skjult kamera, hvor let det var at købe alkohol for en 14-årig og en 15-årig.

Udgivet igen:
Videoen er oprindeligt udgivet 28. april 2022.

Hvor let er det at være 14-15 år og købe alkohol ulovligt i butikkerne? Det testede TV 2 Fyn for halvandet år siden, efter regeringen havde foreslået at sætte aldersgrænsen op til 18 år for alt alkohol. 

Nu er der landet en politisk aftale om netop køb af alkohol for unge, og derfor genpublicerer vi eksperimentet.

Aftalen, der blev præsenteret tirsdag middag, indeholder dog ikke et totalforbud. Men med aftalen vil 16-17-årige ikke længere kunne købe alkohol i detailhandlen med en styrke på op til 16,7 procent men i stedet på 6 procent.

Sophie Løhde (V) præsenterede den nye forebyggelsesplan målrettet børn og unge angående rygning, nikotin og alkohol i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Sophie Løhde (V) præsenterede den nye forebyggelsesplan målrettet børn og unge angående rygning, nikotin og alkohol i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Aftalen betyder også, at Sikkerhedsstyrelsen, der skal stå for alderskontrollen i detailhandlen, får flere muskler. Og fremover vil en butik kunne få en bøde på 50.000 kroner allerede første gang den bliver taget i ikke at overholde reglerne om salg til unge. Tredje gang skal der være mulighed for, at butikken fratages muligheden for at sælge produktet i et år.

I forsøget udstyrede vi dengang 15-årige Frida Bang Knudsen og 14-årige Sofia Kate Poulsen med skjult kamera. I løbet af en eftermiddag besøgte de 10 forskellige butikker på Fyn. Hvert sted tog de hver en flaske Breezer med op til kassen. 

I fire ud af de ti butikker var det muligt for de to veninder at købe alkohol helt uden at vise gyldigt ID til ekspedienten. Seks butikker afviste at sælge alkohol til dem.

Aftalen er indgået af SVM-regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. 

Videoen er udgivet 28. april 2022.Oversigt

    Oversigt