Debat om afskaffelse af Storebæltsafgift: - Prisen bliver for stor

Over 50.000 danskere har underskrevet et borgerforslag om, at det skal være gratis at køre over Storebæltsbroen. Derfor inviterede TV 2 Fyn Event torsdag til debat om det omdiskuteret emne.

- Det forbavser mig ikke. 

Svaret kommer prompte fra nordjyske Bent Thodsen, da han bliver spurgt om, hvorvidt han er overrasket over, at over 50.000 danskere har underskrevet hans borgerforslag om, at afgiften over Storebæltsbroen skal fjernes. 

- Det er noget, som næsten alle danskere har en holdning til, og jeg tror, at de fleste er enige i, at det ikke skal koste penge.

Tilbage i januar oprettede Bent Thodsen det omtalte borgerforslag, der i skrivende stund har mere end 61.000 underskrifter. Dermed skal forslaget drøftes og behandles i Folketinget, og det har fået debatten om Storebæltsafgiften til at genopstå. 

Men hvad vil der egentlig ske, hvis den omtale broafgift forsvandt? Det spørgsmål rejste TV 2 Fyn Event til torsdagens debatarrangement på Café Sct. Knuds Golfklub i Nyborg med udsigt til Storebælt. Debatpanelet bestod af Fremtidsforsker Uffe Paludan, afdelingschef for FDM Torben Lund Kudsk, Socialdemokratiets Brian Bressendorff og Bjarne Hansen fra Svendborg. 

Og netop Bjarne Hansen er en af dem, der jævnligt benytter sig af Storebæltsforbindelsen. Han må derfor se sig nødsaget til at hive kortet frem fra lommen. Han finder det ikke logisk, at der stadig er en afgift, når man benytter sig af broen. 

- Jeg har været helt indforstået med, at det har været aftalt, at vi fortsatte betalingen, så vi kunne betale broen. Men så hører det også op med forståelsen, for når afgiften så pludselig skal bruges, fordi vi er vant til at betale til alt muligt andet infrastruktur gennem broen, så er det ikke logisk, siger Bjarne Hansen. 

Socialdemokratiets Brian Bressendorff, der er medlem af transportudvalget, forstår ideen om en gratis Storebæltsbro, men fastslår, at det ville koste dyrt på den danske infrastruktur. 

- Man kan kun have sympati med, at vi allesammen sådan set synes, at det ville være dejligt, hvis broen var gratis. Men man bliver også nødt til at forholde sig de konsekvenser, der er, hvis vi gjorde det. Der synes jeg, at prisen bliver for stor. 

Stor folkeopbakning, men... 

Selvom borgerforslaget på rekordtid fik over 50.000 underskrifter, så ser udsigten til en afgiftsfri Storebæltsbro ud til at være langt ude i horisonten.  

Som det eneste parti er det kun Nye Borgerlige, der har givet udtryk for at støtte det omtalte forslag, og det overrasker bestemt heller ikke manden bag borgerforslaget, Bent Thodsen. 

- Det overrasker mig overhovedet ikke. Jeg kan slet ikke forestille mig, at folketingets partier ville kunne blive enige om at gøre broen gratis. Det er i strid med, hvordan folketingspolitikere agerer. Det handler om at skulle have nogle penge i statskassen, og så bruger de det på projekter - så det er dejlige nemme penge at få. 

Du kan se den fulde debat fra Nyborg nederst i artiklen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Oversigt

    Oversigt