I det fynske folks tjeneste

Delte meninger om regeringssamarbejde på Fyn

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde på Venstres landsmøde op til et regeringssamarbejde med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, men på Fyn er der uenighed om, hvorvidt et regeringssamarbejde er en god idé.

Henrik Nielsen mener ikke, at Det Konservative Folkeparti skal indgå i et regeringssamarbejde.

I sin tale på Venstres landsmøde lørdag inviterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til forhandlinger med de to borgerlige støttepartier med henblik på at udvide regeringen. Noget De Konservative ikke er klar til, mener formanden for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget i Svendborg kommune. 

- Jeg synes ikke, at det er det rigtige tidspunkt at bliver en del af en borgerlige regering. Med den situation vi er i med lav vælgertilslutning, så får vi svært ved at markere konservative værdier. Det må være Dansk Folkeparti med opbakning fra cirka hver femte vælger i Danmark, der påtager sig det ansvar, siger Henrik Nielsen (C) til TV 2/Fyn. 

Lars Løkke Rasmussen sagde i sin tale, at det har været svært for den smalle Venstre-regering at indfri ambitionerne, og på Nordfyn ser formanden for Børne- og Ungeudvalget (Libaral Alliance) da også gode muligheder i et samarbejde. 

- Det er en mulighed for at få mere indflydelse. Lars Løkke sagde selv, at alle skal bøje sig i det her samarbejde. I Nordfyn har vi et godt samarbejde med både De Konservative og Venstre, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke også kunne blive godt i en regering, forklarer Jens Otte Dalhøj fra Liberal Alliance. 

Vi er musen og Dansk Folkeparti er elefanten, så hvis der er noget Dansk Folkeparti ikke vil, kan det bare ikke lade sig gøre. 

Jørgen Lundsgaard, byrådsmedlem i Svendborg Kommune for Liberal Alliance

Men hos Liberal Alliance i Svendborg frygter man fremtiden for det stadig nye parti, hvis de går ind i et regeringssamarbejde. 

- Historisk set har et parti aldrig fået flere vælgere af at gå i regering, så jeg mener ikke, at det er en god idé. Vi er musen og Dansk Folkeparti er elefanten, så hvis der er noget Dansk Folkeparti ikke vil, kan det bare ikke lade sig gøre. Så jeg vil mene, at vi skal lade være med at tage ministerposter, men få den maksimale indflydelse udefra, siger vi er musen og Dansk Folkeparti er elefanten, så hvis der er noget Dansk Folkeparti ikke vil, kan det bare ikke lade sig gøre, siger Jørgen Lundsgaard, byrådsmedlem i Svendborg Kommune for Liberal Alliance. 

Jørgen Lundsgaard ser ikke positivt på et regeringssamarbejde

Liberal Alliance har krævet lettelser i topskatten på fem procentpoint for alle, mens regeringens udspil kun har været at lette de skatteydere, der tjener under en million kroner. Samtidig har Dansk Folkeparti afvist topskattelettelser. Og de modstridende interesser har givet visse udfordringer for statsministeren. 

- Jeg ser slet ikke et regeringssamarbejde for mig i den her folketingsperiode. Vi vil gerne gå konstruktivt ind i løsninger. Vi har altid gået ind for at tage ansvar, men det vil ikke være det rigtige for Det Konservative Folkeparti på nuværende tidspunkt, siger Henrik Nielsen. 

Og det er da også delte meninger om, hvad der skal til, før partierne ser en trekløver-regering for sig. 

- Jeg tænker, at et regeringssamarbejde godt kan være en mulighed. Det er fornuftigt, at vi indgår i de overvejelser, og jeg har fuld tillid til, at Anders Samuelsen (Libaral Alliance) og Simon Emil Ammitzbøll (Libaral Alliance) vil varetage Liberal Alliances interesser. Jeg er sikker på, at en regering med tre partier bag sig står stærkere, siger Jens Otte Dalhøj. 

Hvis Liberal Alliance kan få markeret sig på flere politiske parametre i regeringsgrundlaget, kan Jørgen Lundsgaard måske se en mulighed for et samarbejde, men grundlæggende er hans holdning at holde sig ude af samarbejdet. 

- Hvis der bliver lavet det maksimale regeringsgrundlag er det måske en mulighed, hvor vi også får markeret os på andet en topskattelettelser. For folk glemmer jo tit, at Liberal Alliance er andet. Hvis vi kunne få sat et fodaftryk på klimapolitikken og få markeret os på den sociale politik, som ikke er så forfærdelig, som folk går og tror, ville det være godt, fortæller Jørgen Lundsgaard. 

Mandag mødes han med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti på Marienborg.