En krum agurk er også en agurk - sådan kan du redde klimaet

Agurketid får en helt anden betydning for de fynske medier i de næste to uger. Bid for bid guider Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn fynboerne til at blive mere klimavenlige i køkkenet med kampagnen ”Fyn Går Agurk”.

Vi kender det godt fra os selv. Posen med gulerødder eller halvdelen af blomkålshovedet bagerst i køleskabets grøntsagsskuffe bliver glemt, mens den lille rest af leverpostejen også står ensom tilbage på en af hylderne og langsomt får et hvidt skimmellag på sig. 

I stedet køber vi nye madvarer, som vi sætter forrest i køleskabet og glemmer de gamle.

Også hos fødevareproducenterne er der masser af madspild, og hvert år kasseres tonsvis af agurker, æbler og andre madvarer på Fyn. Det er ikke kun dårligt for grøntsagerne - det er også dårligt for klimaet. For det massive spild af mad belaster klimaet hårdt.

Klimasagen er så vigtig, at de fynske medier slår fælles front. 

FGA_serietekst_v4

Fyens Stiftstidende, TV 2 Fyn og Fyns Amts Avis går agurk ved at sætte fokus på klimaet de næste to uger. Og vi stopper ikke ved agurkerne. Vi dykker ned i, hvordan du får lækker mad på tallerkenen, uden at madproduktionen skader klimaet, og vi undersøger, hvordan vi i fællesskab kan ændre madens klimaaftryk.

Og selvom to ugers klimakampagne ikke løser alle verdens klimaudfordringer med et slag, så mener klimaforsker, Sebastian Mernild fra SDU, at alle tiltag er vigtig.

- Vi ved, at folk i den vestlige verden har et stort klimaaftryk per hoved, og det kan man få ned blandt andet ved at spise mere grønt, siger Sebastian Mernild.

Forbrugere har magt

Og netop den enkelte forbrugers indkøb kan ifølge Sebastian Mernild få større indflydelse end bare ens personlige klimaaftryk.

- Jeg tror, at man som forbruger kan være med til at påvirke fødevareindustrien, når vi ændrer vaner, så ændrer industrien også produkterne, så de laver det, vi efterspørger. Forbrugernes magt kan være stor, siger Sebastian Mernild.

Når Fyn Går Agurk, dykker de fynske medier også ned i, hvad der skal skrives på menukortet de kommende årtier på Fyn, som med sine to tredjedele af Danmarks væksthusareal med rette kan kaldes Danmark have. Medierne kigger også på, hvordan man kan ændre vaner, så man både af hensyn til klima og sundhed får mere grønt på tallerkenen.

Det kender klimaprofessor Sebastian Mernild også fra sig selv:

- Jeg har en dejlig hustru, som sørger for, at vi tager et opsamlingsheat en gang om ugen, hvor vi spiser resten, inden vi køber nyt for at minimere vores madspild. Og så spiser vi i langt højere grad fisk og grønt, end vi gjorde for ti år siden.

Når kampagnen slutter om to uger, så skal det munde ud i en række helt konkrete råd, som klimaeksperter har trykprøvet, og som fynboerne kan spise efter.

Så gå agurk med Fyens Stifstidende, Fyns Amts Avis og TV 2 Fyn de næste uger. 

Sidste år så en ny festival dagens lys på Fyn. Også den sætter fokus på, hvilke råvarer vi putter i munden. 

Oversigt

    Oversigt