Flere og flere erhvervsvirksomheder vælger el-aftaler med 100 procent atomkraft.
Det oplyser den danske afdeling af det svenske energiselskab, Kärnfull Energi, som leverer strøm til danskere, som vil have garanti for, at strømmen i stikkontakten kommer fra nukleare anlæg.
En af de virksomheder, som gør brug af muligheden for at få el fra a-kraft, er den midtfynske virksomhed Hudevad Furniture, som producerer arkitekttegnede møbler.
- Atomkraft er en ren energikilde, som ikke udleder CO2. Møbelbranchen skal tænke klima og miljø ind i produktionen, og det gælder alt lige fra den lim vi bruger, til valg af træ og energikilder, siger direktør Kaare Navntoft Thode Jørgensen.
Virksomheden, som har 12 ansatte, har al sin produktion i Danmark. Det betyder, at samtlige stolestel, standardplastdele og emballage bliver produceret på egen fabrik eller hos danske underleverandører.
Det eneste, som ikke er dansk, er strømmen, som leveres fra udenlandske atomkraftværker.
- Der er tale om en af de reneste energikilder overhovedet. Og så er det en stabil energikilde, som ikke er afhængig af om solen skinner eller det blæser, siger Kaare Navntoft Jørgensen.
Direktøren lægger heller ikke skjul på, at der også er en stille form for protest i valget.
- Jeg synes, at danske politikere bør sætte sig ind i de muligheder, der ligger i den moderne atomkraft og de små modulære værker, som er under udvikling i andre lande. Men når vi ikke ikke må få leveret klimavenlig strøm fra atomkraft, som kunne være produceret i Danmark, må vi jo købe vores el i udlandet, siger direktøren.
A-kraft vinder frem
Dansk Industri Fyn (DI Fyn) har ikke overblik over, hvor populær atomkraft er som energikilde på Fyn , men formanden Poul Strandmark er ikke i tvivl om, at interessen er tilstede.
- Vi kan i hvert fald se, at stadig flere virksomheder vælger grøn energi. Det kan være sol og vind og atomkraft.
- Vi har dog ikke overblik over, hvordan fordelingen er mellem de forskellige energikilder. Men efter, at EU og FN har stemplet A-kraft som en grøn energikilde, er der kommet større interesse for kerne-energi blandt danske virksomheder.
- Vi må bare konstatere, at atomkraft på den lange bane er et godt supplement til klimaneutralitet og en sikker elforsyning, siger Poul Strandmark, som opfordrer danske politikere til at opgive deres modstand mod atomkraft.
Opfordringen kommer efter, at næstformanden for klima- og miljøudvalget i Odense Mark Grossmann (V) for et par uger siden foreslog, at kommunen indleder en undersøgelse af fordele og ulemper ved atomkraft på fynsk jord.
- Jeg synes, at vi har en pligt til at undersøge sagen, så vi kan træffe beslutning på et oplyst grundlag, hvis A-kraft på et senere tidspunkt kommer til at indgå i Danmarks grønne omstilling, siger Mark Grossmann, som understeger, at han på tirsdagens møde ikke ønsker en diskussion om ja eller nej til atomkraft.
- Vi kan først sige ja eller nej på et senere tidspunkt, hvis det bliver lovligt at producere kernekraft i Danmark. Lige nu gælder det bare om at undersøge, hvilke muligheder vi har, hvis der kommer nye vinde fra Christiansborg.
Fra Dansk Industri er der fuld opbakning til forslaget fra Mark Grossmann (V), som skal diskuteres på et møde i Klima- og miljøudvalget tirsdag.
- Jeg synes, at politikerne skal gå ind i den her debat med åbent sind. Nogle virksomheder har allerede el fra atomkraft i stikkontakterne, og flere vil formentlig komme til de kommende år, siger Poul Strandmark.
Stigning på 140 procent
El-selskabet Kärnfull Energi, bekræfter overfor TV 2/Fyn, at interessen for a-kraft blandt danske virksomheder stiger i de her år.
Selskabet, som i 2023 forventer en omsætning på 22,5 millioner kroner, ønsker dog ikke at oplyse, hvor mange kunder selskabet har i Danmark eller i enkelte landsdele med aftale om kun at modtage el fra kernekraft.
- Men jeg kan informere om, at vi har flere tusinde kunder og at vores vækst i erhvervssegmentet i 2023 ligger på 140 procent, siger selskabets landechef Theis Palm.
For møbelvirksomheden Hudevad Furniture på Midtfyn var det ikke et svært valg at skifte el-selskab.
- Vi vil gerne gå foran, og el fra atomkraft leveres frit til døren til danskere, som gerne vil have det. Vi har truffet valget af energi-politiske og miljømæssige årsager, siger Kaare Navntoft Thode Jørgensen.