I det fynske folks tjeneste

Flere fynske virksomheder giver overskud

Nordfyns Kommune er den kommune i landet, der de seneste tre år har oplevet den næststørste stigning i andelen af virksomheder, der laver overskud. Det viser tal fra Bisnode.

Flere fynske virksomheder giver overskud, viser nye tal fra analysevirksomheden Bisnode. Foto: Mads Nissen / Scanpix

Over en treårig periode er Nordfyns Kommune sprunget 49 pladser op af ranglisten blandt landets 98 kommuner, når det handler om erhvervslivets evne til at lave overskud. 
 
Det viser en ny analyse, som analysevirksomheden Bisnode har lavet på baggrund af de seneste tre års regnskabstal fra samtlige regnskabspligtige virksomheder i landet. 
 
Bisnodes analyse viser, at mens 66,7 procent af de nordfynske virksomheder lavede overskud i regnskabsåret 2014, så var andelen af overskudsgivende virksomheder steget til 70,4 procent i 2016 – det er en fremgang på 4 procentpoint og den næststørste stigning i hele landet, kun overgået af Thisted Kommune.
 
Fremgangen betyder, at Nordfyns Kommune er gået fra en 64. plads til en 15. plads målt på andelen af virksomheder, der laver overskud. 

Læs også Nordfyns Bank opnår rekordoverskud

- Det er en ganske betragtelig fremgang, konstaterer Anders Borg, Country Director i Bisnode Danmark og uddyber:
 
- Andelen af overskudsgivende virksomheder i et givent område er med til at sige noget om erhvervslivets generelle sundhedstilstand. Og når en kommune bevæger sig så meget op af ranglisten, som det er tilfældet i Nordfyns Kommune, så er det et udtryk for, at der er en spirende positivitet i kommunen, siger Anders Borg.  
 
Stor bredde giver succes

Per Olesen, direktør i Nordfyns Erhverv og Turisme, er enig i den udlægning.
 
- Vi mærker tydeligt, at det går godt for erhvervslivet i Nordfyns Kommune. Vi er begunstiget af at have en ekstrem bredde i vores erhvervsliv, hvilket betyder, at vi samlet set ikke er så udsatte, når konjunkturerne svinger. Det giver en stor stabilitet i beskæftigelsen, hvilket er en yderligere styrkelse af det lokale erhvervsliv, siger Per Olesen og fortsætter:  
 
- Derudover har vi mange virksomheder, der fungerer som underleverandører til nogle af landets største virksomheder, og de virksomheder kan naturligvis også mærke, at verdensøkonomien står stærkere, end den gjorde for tre år siden. Det kan dels aflæses i virksomhedernes bundlinjer, men det kan også aflæses i kommunens tilflytningstal, der igen udvikler sig positivt, siger han.  
  
Nyborg går tilbage

Mens Nordfyns Kommunes erhvervsliv tager et kvantespring op af ranglisten, går Nyborg Kommune nogenlunde lige så mange pladser tilbage.
 
I 2014 var det 73,4 procent af virksomhederne i Nyborg Kommune, der gav overskud, hvilket placerede Nyborg Kommune på en 3. plads blandt landets 98 kommuner. I seneste regnskabsår er det kun 67,9 procent af virksomhederne, der laver overskud. Det rækker i dag til en 49. plads.
 
Kerteminde Kommune er den fynske kommune, der har den største andel af overskudsgivende virksomheder i det seneste regnskabsår. Her laver 70,8 procent af virksomhederne overskud, hvilket placerer Kerteminde på en 13. plads i den landsdækkende sammenligning. 

Læs også Landbrugskrise rammer Kertemindes største virksomhed