I det fynske folks tjeneste

Førsteplads til Odense Kommune

Odense Kommune vandt førstepræmie i international konkurrence.

Odense Kommune vinder 1. præmie i international konkurrence

Odense Kommune har de seneste dage dystet i en international konkurrence i Chicago "The International Awards for Liveable Communities" (LivCom).

Byen stillede op i en kategori af byer med 150.000 til 400.000 indbyggere - blandt andet Miami Beach.

Med til førstepladsen fulgte en guldmedalje samt en særlig pris for evnen til at udvikle det naturlige og bebyggede landskab.

- Det glæder mig meget, at Odense har levet op til de store forventninger, som vi havde til vores deltagelse i denne konkurrence. At det tilmed blev den flotteste tænkelige placering er noget, der virkelig sætter Odense på det internationale landkort. Jeg håber, at borgere, erhverv og turister vil glæde sig sammen med os og forstå at påskønne denne pris. Jeg glæder mig også over den flotte anerkendelse, som ligger i, at vi får en særlig hæder for evnen til at udvikle det naturlige og bebyggede landskab. Det viser, at vi har noget helt særligt her, som vi skal forstå at værne om og fortsat udvikle på, siger Jan Boye, rådmand i By- og Kulturforvaltningen, Kons.

Fakta - hvad er LIVCOM?

LivCom har eksisteret siden 1997 og bliver støttet af UNEP (FN’s miljøprogram) og IFPRA (International Federation of  Parks and Recreation Administration).

Formålet med LivCom er at fremme best practice, innovation og ledelse med henblik på at skabe et dynamisk og miljømæssigt bæredygtigt lokalsamfund, som forbedrer livskvaliteten for byens indbyggere.

Konkurrencen

I konkurrencen dyster de forskellige byer om evnen til at arbejde helhedsorienteret med at skabe et bæredygtigt og attraktivt samfund for byens borgere.

Odense deltog med en projektgruppe fra By- og Kulturforvaltningen, som præsenterede Odense overfor et dommerpanel. Indsatsen rakte altså til en 1. præmie.

Odenses præsentation

Forskønnelse af byrummet - samspillet mellem natur og bebyggelse. Eksempler var Stige Ø, renovering af Kongens Have, brugen af byens grønne områder. 

Kunst, kultur og arv
Eksempler var Brandt’s området og udvikling af havneområdet. 

Best practices på miljøområdet
Eksempler var Miljøpolitikken, Klimaplan,  etablering af ny skov, fredning af Odense Ådal og brug af halm til fjernvarme. 

Lokal inddragelse og indflydelse
Eksempler var hvordan vi integrerer borgerne i planlægningsprocesserne og oprettelsen af integrationsrådet og ældrerådet. 

Sund livsstil
Eksempler var Sundhedspolitikken, Cyklisternes by og løb i byen. 

Strategisk planlægning: Gennemgang af, hvordan vision, politikker, strategier og handleplaner hænger sammen som hånd i handske.