Frustration over ny sparerunde

Der bliver ikke flere storstrejker i Odenses daginstitutioner, selvom vuggestuer og børnehaver er blevet pålagt en ny besparelse på 6,3 millioner kroner. Pædagogernes tillidsrepræsentanter blev onsdag orienteret om de nye sparekrav. Reaktionen fra pædagogernes side er frustration og afmagt.

-

Der bliver ikke flere storstrejker i Odenses daginstitutioner, selvom vuggestuer og børnehaver er blevet pålagt en ny besparelse på 6,3 mio. kr. Pædagogernes tillidsrepræsentanter blev onsdag orienteret om de nye sparekrav. Reaktionen fra pædagogernes side er frustration og afmagt.

Hver daginstitution i Odense skal til næste år spare 50.000 kroner ud over de millionbesparelser institutionerne blev pålagt i budgettet for 2003.

I budgettet for 2003 blev området beskåret med omkring 17 mio. kr, hvilket betød nedskæringer for mellem 100-150.000 kroner i hver institution.

Afmagt og frustration
De nye sparekrav kommer fordi Odense Kommune på grund af sin pasningsgaranti har passet flere børn end beregnet i år, og det har kostet 6,3 mio. kr mere end budgetteret. Det betyder, at hver institution skal spare yderligere 50.000 kr.

\"Tillidsrepræsentanterne er dybt bekymret for arbejdsmiljøet og kollegerne. Men det er svært at spore vrede, der er mere tale om frustration, afmagt og resignation\", siger Anette Lukasiewitz, der er faglig sekretær i BUPL-Fyn.

Arbejdslysten er væk
Pædagogerne er netop nu ved at orientere forældrene i de enkelte institutioner om konsekvenserne af de allerede vedtagne besparelser. Det betyder blandt færre pædagoger på stuerne, mindre åbningstider og afskaffelse af fx koloniophold.

\"Mange af vores kolleger har det psykisk dårligt. Nu er de igang med at forklare forældrene konsekvenserne af budgettet for 2003, og så er der nye ukendte besparelser på vej. Arbejdslysten er ved at være væk mange steder\", siger Anette Lukasiewitz.

Protestbrev
Tillidsrepræsentanterne skal nu orientere de omkring 2000 pædagoger i Odense om de nye besparelser. Samtidig vil tillidsrepræsentanterne sende et protestbrev til politikerne. Men der bliver ikke tale om strejker, det ligger fast allerede nu.

I september og oktober i år strejkede pædagoerne i tre uger mod besparelserne i budgettet for 2003. Strejken fik ingen resultater.