I det fynske folks tjeneste

Fynboer får 60 millioner kroner

I ugerne op til valgkampen får politikerne rigtigt meget taletid i medierne. Men hvad mener borgerne egentlig? Hvad er vigtigt for Martin fra Middelfart, og hvad synes landmanden Kurt, at der mangler i de fynske kommuner? Det forsøger programserien Politik på spil at finde svar på, når TV2/FYN tager ud i det fynske land med en spilleplade og 60 millioner kroner under armen.

05:06

60 millioner kroner bliver smækket på bordet, så fynboerne kan få lov til at lege kommunalpolitikere med ansvar for skattekronerne.

1 af 2

Fynboerne får ordet

Tv2/Fyn smækker mange millioner kroner på bordet, for at give fynboerne en chance for at sidde på kommunens pengekasse.

Vi skyder ofte på politikerne, fordi vi ikke synes, at de forvalter vores skattekroner godt nok. I Politik på spil får helt almindelige fynboer chancen for at sidde på pengekassen. Deltagerne skal forestille sig, at de er kommunalpolitikere. De får udleveret tres millioner kroner, som de skal fordele mellem for eksempel kulturen, miljøet og de ældre.

Landmændene

Fire fynske landmænd bruger store armbevægelser, når de skal overbevise hinanden om, at netop de har ret.

Fire friske landmænd diskuterer især personligt ansvar, da vi sætter dem i stævne på Centrovise i Vissenbjerg. Med et fælles liberalt syn på tingene, er det for eksempel kommunernes sociale område, der får et fur.

- Jeg har en klar holdning til, at det sociale er et velfærdsproblem, vi selv har skabt, så jeg vil flytte penge derfra og over til teknik for eksempel, siger Per Brems.

De diskussionslystne bønder er Hans Erik Jørgensen fra Jordløse, der driver et økologisk landbrug. Han får selskab og modspil af nyborgenseren Ole Sørensen og den unge Per Brems Jensen fra Skamby. På sidste stol sidder Kurt Lundsgaard Andersen fra Fangel, der udover landbruget også driver en maskinstation.

link

Lederne

Fire ledere fra Dinex i Middelfart er bænket ved bordet for at fordele tres millioner kroner mellem blandt andet børn, ældre og kultur.

Middelfart byder ind med fire ansatte fra firmaet Dinex. Folkene fra Fynsvej producerer udstødningsrør og filtre, og dagens deltagere er Thomas Absalonsen fra Nr. Aaby, der er produktionschef. Ved hans side sidder koncernregnskabschef Michael Overgaard Andersen. De diskuterer pengesagerne med Dorte Hylgaard Christensen fra Egeskov, som til daglig er kantineleder og teamleder Martin Ziemann Pedersen fra Ejby.

De fire spillere vil lægge spillets legetøjspenge til side til folkeskolerne, der trænger til bedre indeklima og undervisningsfaciliteter.

- Hvis der per årgang er 5 procent af børnene, der bliver ladt i stikken uden at have forstået de ting, de burde have lært i folkeskolen, bliver de en dyr udgift senere hen, forklarer Martin Ziemann Pedersen, der selv har tre børn.

Forældrene

Ib Pedersen kæmper for børnene, når han får ansvaret for pengene.

Fra Bogense kan man møde Randi Brunholt, Ann Hansen, Ib Pedersen og Kjeld Pedersen. De har alle børn, der er aktive i Nordfynshallen, og det er da også i hallens cafeteria, at de fire diskuterer, hvem skattekronerne skal gå til.

Mærkesagerne for dem alle fire, er er børnene og de ældre. For at få pengene til at slå til, er det teknikområdet, der må undvære pengene i denne omgang. Til gengæld skal skolerne opprioriteres:

- Mine børn går på Bogense Skole, og de har det minimale timeantal. Der er skåret langt ind til benet, og det synes hjeg er frygteligt, forklarer Randi Brunholt.

Forældrene er også enige om, at kulturen skal have en del penge, der skal øremærkes til børn og unge.

- Det er vigtigt, at de unge ikke ender nede på Q8-tankstationen, forklarer Ib Pedersen, der mener at idrætshallens aktiviteter kan være med til holde de unge fra at komme på gale veje i fritiden.

Arbejderne

Edvin Christoffersen fra Micro-Matic syntes det var en tung opgave at have ansvar for at fordele pengene. Også selvom det bare var et spil.

Iklædt blåt arbejdstøj og højt humør spiller fire ansatte fra Micro Matic med på ideen om, at de er kommunalpolitikere med ansvaret for kommunens pengekasse. Edvin Christoffersen er procesoperatør fra Otterup og Rene Drud er kvalitetstekniker fra Dyrup. De to herrer spiller op imod operatørerne Lisbeth Ågren fra Korup og Dorthe Klokker fra Tommerup.

Undervejs i spillet lægger de fire ansatte fra Micro-Matic størstedelen af pengene hos børnene og de ældre.

- Udviklingen har desværre gjort, at det er blevet udvandet og samfundets pligt at tage sig af de ældre og børnene, forklarer Rene Drud.

De unge

Skoleelever fra Svendborg Erhvervsskole får 60 fiktive pengesedler med det dejligt runde beløb på 1.000.000 kroner mellem hænderne.

Svendborg Kommune afholder ungevalg for de 16-17-årige op til kommunalvalget. Det er de unges chance for at vise, hvem de ville have siddende på magtens tinde i kommune, hvis de kunne bestemme.

Derfor stimler fem unge sammen på Svendborg Erhvervsskole for at vise os, hvad de synes, trænger til penge i kommune. De modige teenagere er Camilla Rasmussen, der går på HG og bor i Ringe. Jens Dybmose, der går på grundforløbet som IT-supporter på Teknisk Skole sammen med Benjamin Karlsen, der er ved at blive elektriker. Katrine Leth Teisen bor på Thurø, når hun ikke går på HTX i Svendborg. Kamilla Borg læser på HHX og bor i Vester Aaby.

De fem 17-årige vil give penge til uddannelse og undervisningsmateriale. Som Kamilla siger: "Jeg gad bare godt have en bog, hvor de ved, at det er Lars Løkke Rasmussen, der er statsminister. "

De ældre

Ældresagens formand og hendes tre følgesvende er klar til at kæmpe for de ældres sag, når Politik bliver sat på spil.

Ældresagen i Odense møder kamplystne op, da de får chancen for at fordele kommunens kroner. De er overbeviste om, at størstedelen af de tres millioner kroner skal gå til kommunens gamle. Den beslutning holder ikke til diskussionen rundt om bordet, og førend spillet er omme, har børneområdet trukket en stor del af pengene til sig.

De ældres repræsentanter rundt om brætspillet er Steen Andersson fra Agedrup på 68 år. Formanden for Ældresagen Kathrine Sørensen på 69 år, der også bor i Agedrup. Den et år yngre Margit Sørensen fra Odense, der ivrigt kæmpede børnenes sag og den 79-årige Tove Rasmussen, der gerne ville have flere penge til kulturen.

Hun siger om spillet med kommunens kroner:

-Det var frygteligt, frygtelig svært. Jeg ville så gerne give børnene og de ældre en hel masse penge. Det gjorde vi så også, men det var på bekostning af kulturen, som jeg jo føler, er en meget vigtig del af en by.

De arbejdsløse

Klara, Bent, Lene og Martin sidder klar rundt om spillepladen for at fordele tres millioner kroner.

På Amu Fyn er fire fynboer i gang med at forberede sig til nye jobs - blandt andet ved at tage pc-kørekort. Det tager de en pause fra for at sætte politik på spil sammen med Tv2/Fyn.

De fire deltagere uden job er Martin Broe fra Odense, der tidligere har været selvstændig tømrer og smed. Han spiller med den tidligere makeup-artist Klara Reckendorff, der bor i Søby og Bent Andreasen fra Hårslev, der før sin rygskade var entreprenør og gartner. Sidste mand på holdet er Lene Kærby, der bor i Ruge ved Morud.

Støtte til familier med handicappede børn er blandt de emner, der står højt på dagsordenen for Bent Andreasen, der selv har to børn med handicap.

- Jeg ved selv, hvor meget vi har kæmpet med kommunen om at få lov til at få ting, og det har taget nogle år. Derfor ved jeg, at det område skal prioriteres, hvis det står til mig, uddyber han.