Fynsk slagteri får løftet pegefinger efter international aktion

Et slagteri i Skallebølle er blandt de syv danske slagterier, der har fået en sanktion i international aktion.

Opdatering
Clock24. jul 2020, kl. 12:07
Vi skrev fejlagtigt at Skallebølle Slagtehus var blevet tildelt en bøde, men de havde retteligt fået en løftet pegefinger.
Clock24. jul 2020, kl. 13:15
Artiklen er gennemskrevet med yderligere oplysninger fra fødevarestyrelsens kontrolrapport.

En koordineret aktion mellem en række lande har medført, at 350 tons fødevarer, der er "potentielt farlige", er blevet beslaglagt.

Syv danske slagterier har i forbindelse med kontrollen modtaget bøder og indskærpelser.

Det skriver Ekstra Bladet, som har været i kontakt med Fødevarestyrelsen.

Blandt de syv virksomheder, der har fået sanktioner, er det fynske slagteri Skallebølle Slagtehus, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til TV 2/Fyn. 

Skallebølle Slagtehuset har ikke kunnet fremvise en trikinundersøgelse, der er en undersøgelse af paracitter i dyret, på en af deres slagtede heste. Det fremgår af en aktindsigt i kontrolrapporten. 

Derudover har de manglet fødevarekædeoplyninger på tre heste, slagteriet har slagtet i 2019.  Det er oplysninger, der fortæller om hesten historik, og som slagteriet ellers skal modtage senest et døgn før de modtager selve hesten. 

Hestepas

Oplysningerne er essentielle for slagtningen, da de skal sammenholdes med hestens pas og dermed fungere som et sporbarhedsdokument. 

Slagteriet er sluppet med en løftet pegefinger og kan forvente, at der opfølgende vil komme 2 gebyrbelagte kontroller. 

TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Skallebølle Slagtehus. 

Bøder for manglende dokumentation

De andre danske slagterier har blandt andet fået bøder, fordi de ikke kunne dokumentere, "hvor hestene kom fra og ikke havde undersøgt dyrene for parasitter".

- Den form for overtrædelser ser vi på med alvor. Derfor har vi heller ikke tøvet med at skride ind over for de virksomheder, som ikke havde orden i papirerne, siger Projektleder i Fødevarestyrelsen Anette Løvenkjær-Pearson i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Europol og Interpol har koordineret aktionen, som har involveret en lang række europæiske lande samt eksempelvis Jordan, Vietnam og Zimbabwe, skriver Europol i en pressemeddelelse.

I alt deltog 83 lande i aktionen.

Det er niende gang, at operationen, der kaldes "Opson", er blevet gennemført. Arbejdet har været i gang fra december 2019 og helt frem til juni i år.

Under aktionen blev også alkohol, hestepas og olivenolie beslaglagt. I alt er 406 personer blevet anholdt, skriver Europol.

Oversigt

    Oversigt