Fynsk vognmandsfamilie har fået historisk stor millionbøde og fængselsstraf

Den større sag om svindel med førerkort og hviletider hos en fynsk vognmandsfamilie har torsdag fået sin afslutning i Retten i Odense.

Torsdag faldt der dom i svindelsagen mod den fynske vognmandsfamilie, der er tiltalt for snyd med førerkort i lastbiler samt køre- og hviletider.

Og det blev en af danmarkshistoriens største bøder, som firmaet skal betale. Selskabet har fået en bøde på 2.137.000 kroner. 

quote Det er en ret speciel sag, fordi det har været så organiseret

Pernille Mosegaard, specialanklager ved Sydøstjyllands Politi

- Det er en meget høj bøde, og det er en meget stor sag. Den ligger i særklasse, siger specialanklager ved Sydøstjyllands Politi, Pernille Mosegaard.

Den ene ejer er idømt otte måneders fængsel, hvoraf to måneder skal afsones, mens resten er gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Dertil ligger en bøde på 442.000 kroner, to års frakendelse af kørekort til tunge køretøjer og tre år, hvor han ikke må være i ledelsen af vognmandsvirksomheder.

Sønnen fik fire måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste samt en bøde på 67.000 kroner. Han er frakendt førerretten til de tunge køretøjer i et år.

Langt anklageskrift

Sagen startede i februar 2021, hvor vognmanden og sønnen blev anholdt efter længere tids efterforskning foretaget af politiets Tungvognscenter Syd. Med en dommerkendelse i hånden kunne politiet foretage ransagninger, og de to blev sigtet.

En moderne lastbil er udstyret med en såkaldt takograf, der registrerer, hvornår lastbilen er i bevægelse, hvor og hvor hurtigt den kører. Chaufføren er desuden udstyret med et såkaldt førerkort, hvor data om chaufførens arbejde og køre- og hviletider bliver registreret.

Men det er altså muligt at snyde systemet, og det er det, der nu koster den fynske vognmandsfamilie både fængsel og millioner. 

Der indgår over 700 anklagepunkter i sagen, som drejer sig om udlån af førerkortene.

- Det er en ret speciel sag, fordi det har været så organiseret, siger Pernille Mosegaard.

Sagen har også vakt røre blandt andre vognmænd, der mener, at det skader hele branchen, når nogen vælger at snyde. 

Skærpende omstændigheder

Oprindeligt skulle sagen være kørt frem til 5. april, men allerede efter anden retsdag kunne der falde dom i sagen.

- Det afgørende er, at de dømte i et større omfang har erkendt sig skyldige. Derudover har der været tid til at foretage fuld dokumentation af de 738 anklagepunkter, så vi har været enige i de faktuelle overtrædelser, forklarer anklageren.

De otte måneders fængsel til den ene ejer er et brud med strafferammen, som ifølge straffelovens §174 står til seks måneder. Dommen er skærpet og kan derfor hæves med halvdelen af strafferammen.

De to andre førerkortindehavere er blevet idømt fire måneders betinget fængsel. Alle dømte har udbedt sig betænkningstid.

Oversigt

    Oversigt