Fynske borgmestre tror på klimavalg

Flere af de fynske borgmestre tror, at klimaet får en fremtrædende rolle under valgkampen til kommunalvalget i november.

FN's klimapanel maler en dyster fremtid i den sjette klimarapport, der udkommer mandag. 

Ifølge en af hovedforfatterne til rapporten, SDU's prorektor Sebastian Mernild, skal der handles nu, for at verden kan undgå de mest dystre scenarier i form af store vandstandsstigninger og voldsommere vejr, som rapporten tegner. 

Og måske er der hjælp på vej. Flere af de fynske borgmestre mener, at netop klimaet bliver et vigtigt emne til kommunalvalget i november.

- Jeg tror især, at den del der handler om, hvordan vi håndterer konsekvenserne af klimaforandringerne kommer på dagsordenen til kommunalvalget, siger Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn. 

Konkrete klimaspørgsmål i fynske kommuner

I flere af de fynske kommuner er der allerede konkrete projekter, som kan aktualisere klimaspørgsmålet i den kommende valgkamp.

I Nordfyns Kommune handler det blandt andet om klimasikring af Bogense med diger. Her er pengene til en forundersøgelse sat af. Men det kildne spørgsmål er finansieringen af selve klimasikringen.

- Alle synes, at vi skal lave klimasikring, men der hvor vandene skilles, det er når det kommer til spørgsmålet om finansieringen, og til fordelingen mellem kommune og de berørte grundejere, siger Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyn. 

Samme situation er der i Faaborg. Her er ingeniører ved at projektere en højvandssikring i havneområdet, og i næste valgperiode skal det diskuteres, hvordan man finder finansiering af projektet. 

- Foreløbig er der kun sat penge af til at lave en projektering. Efter valget skal vi finde ud af, hvordan vi finansierer de mere end 50 millioner kroner, som projektet nok kommer til at koste, siger Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn. 

I Nyborg er der også konkrete planer for at højvandssikre havneområdet, og ifølge borgmesteren vil klimaspørgsmål uden tvivl blive et af de vigtige valgtemaer. 

- Vi vil gøre klimaet til et tema, så det bliver en del af den samlede fortælling og valgkamp, alene af den årsag, at vi mener, at det skal være det, men også fordi det optager borgerne, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V). 

Nyborg-borgmester Kenneth Muhs (th.) og Kertemindes ditto, Kasper Ejsing Olesen (i midten) forventer begge, at klimaet kommer til at fylde på dagsordenen ved det kommende kommunalvalg.
Nyborg-borgmester Kenneth Muhs (th.) og Kertemindes ditto, Kasper Ejsing Olesen (i midten) forventer begge, at klimaet kommer til at fylde på dagsordenen ved det kommende kommunalvalg.

Kenneth Muhs mener, at det er vigtigt, at politikerne  begynder at diskutere klimaspørgsmål med vælgerne. 

- Det er vigtig, at vi får drøftet klimaspørgsmålet med borgerne. Hvordan laver vi grøn omstilling og hvordan reducerer vi CO2-udledningen. Den grønne omstilling er ikke noget, som kommunen laver alene. Det involverer også kommunens virksomheder og borgerne, Og der er en lang række ting, hvor borgerne også skal bidrage. Det kan være i forhold til finansering af klimatiltag eller lignende, siger Kenneth Muhs. 

Kerteminde har diskuteret klima i årevis

I Kerteminde Kommune har klimaspørgsmålet været på dagsordenen i mange år. På grund af flere oversvømmelser af Kerteminde by, har det været diskuteret, om der skulle etableres en højvandssluse ved havneindløbet, som ville kunne forhindre oversvømmelser. 

Efter lang tids debat blev forslaget i 2018 sendt til afstemning blandt de berørte grundejere. Her valgte et flertal af de berørte borgere at stemme nej til forslaget. 

Dermed står kommunen stadig med et uløst problem med oversvømmelser. Blandt andet derfor tror Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S), at klimaspørgsmålet kan blive et emne i valgkampen. 

- Det er et presserende problem i Kerteminde, og jeg synes, at det er noget, vi skal have fundet en løsning på, siger Kasper Ejsing Olesen. 

Også i Odense har klimaspørgsmålet i lang tid før kommunalvalget givet anledning til politisk debat. I juni kom den såkaldte klimataskforce med dens anbefaling til, hvordan Odense Kommune bliver CO2-neutral i 2030. Her var et af forslagene blandt andet, at benzin- og dieselbiler bliver forbudt i store dele af byen. Blandt andet det forslag skabte stor diskussion blandt både borgere og politikere i Odense Byråd. 

Klimaminister: Kommuner er tæt på klimaet

Selvom klimaet er et vigtigt emne, så mener Nordfyns borgmester, Venstre-manden Morten Andersen, ikke, at det nødvendigvis bliver meget diskuteret. 

- For at en ting skal fylde rigtig meget i en valgkamp, så er det ofte, fordi der er en uenighed. Og de klimaambitioner og prioriteringer, vi har haft i vores i kommune, er foreløbig ikke noget, som vi har været uenige om eller har haft forskellige opfattelser af. Men det er jo en vigtig og overordnet diskussion, så derfor tror jeg, at det kommer med i valgkampen, ikke mindst fordi det også bliver diskuteret fra nationalt hold, siger Morten Andersen.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) tror, at kommunalvalget til november kan blive et klimavalg, fordi mange klimatiltag netop bliver udført i kommunerne. 

-  Jeg forventer og jeg håber, at det bliver et meget vigtigt tema til kommunalvalget. Jeg oplever også en enormt stor vilje til at gøre noget ved de ting, som man selv har ansvaret for. Altså kommunale bygninger og kollektiv transport. Og selvom der kommer kommunale slagsmål, så er der også meget samling på området, siger Dan Jørgensen. 

Oversigt

    Oversigt