Fynske vinproducenter kæmper: - Vi har haft et frygteligt forår

Et koldt forår og en kølig sommer udfordrer de fynske vinproducenter. Ifølge vinekspert Frederik Kreutzer skal forbrugerne forvente højere priser.

Årets vinhøst er lige om hjørnet, men hos flere fynske vinproducenter er dette års produktion stødt på flere udfordringer.

- Det har været et frygteligt forår som vinproducent. Omstændighederne har ikke været optimale, siger Dennis Pakula fra Frørup Vingård på Østfyn. 

Det kolde forår har betydet, at vinstokkenes blomstring er sket for sent.

Leif Ganderups vinstokke på Kimesbjerggaard Vingård på Sydfyn er blevet angrebet af vinskimmel, før frugten blev dannet i blomsten på vinstokkene.

- Vi kunne derfor ikke sprøjte stokkene med sprøjtemiddel imod vinskimmel, da det vil ødelægge blomstringen og senere hen druerne, siger han.

- Det har betydet, at nogle af vores druer er gode, mens andre ikke er. 

Udbyttet bliver mindre

Hos Agger Vin og Parkgolf i Haarby oplever vinproducent Nicolai Agger de samme udfordringer, som Dennis Pakula og Leif Ganderup beskriver.

- I år bliver det en for tidlig høst af druerne, fordi der er kommet råd i vinstokken grundet det fugtige og kolde forårsklima. Det betyder, at årets udbyttet bliver mindre i år, fortæller Nicolai Agger. 

Hos Leif Ganderup fra Kimesbjerggaard Vingård på Sydfyn satser de i år på at producere hvidvin og rosévin, men ikke rødvin. 

- Vi kommer ikke til at kunne lave en god rødvin i år, fordi modningsgraden bliver for lav. Smagen ville ikke blive god, siger han. 

Corona og god kvalitet

Efterspørgslen på danske vine er ifølge vineksperten Frederik Kreutzer stigende. 

Han vurderer, det er på grund af coronapandemien og en forbedring i kvaliteten, som medfører en stigende efterspørgsel.

- De danske vine vokser i popularitet, fordi vi er blevet bedre til at producere vin, siger Frederik Kreutzer.

Vinspecialisten er ikke bekymret for, at dansk vin mister sin popularitet efter dette års vinproduktion.

- I år bliver det en lille dansk vinproduktion, som bliver sat til salg. Men der vil stadig være en stor efterspørgsel på dansk vin. Jeg forventer også, at priserne i år bliver højere.

Under coronapandemien oplevede Leif Ganderup stor interesse for sine vine. Det oplever han stadigvæk, og han er heller ikke bekymret for, om han får solgt dette års vinproduktion.

- Vi har solgt rigtig meget. I juli 2021 solgte vi 400 flasker rosé. Fynboerne forbinder rosévin med at sidde på terrassen, siger han.