Her bærer betjent demonstrant væk: Protest afbrudt på fynsk byggeplads

Politiet fjernede demonstranter fra gruppen Baltic Pipe Nej Tak ved en byggeplads, hvor den store ledning lægges i jorden.

Mandag morgen havde en stor håndfuld demonstranter lænket sig til maskiner for at protestere imod arbejdet med Baltic Pipe.

Derfor var betjente og beredskab mødt op, så man kunne fjerne de uvelkomne klimaaktivister fra området.

Vagtchef ved fynsk politi Hans Jørgen Larsen oplyser, at seks personer blev sigtet for ulovlig indtrængen.

- Der var ikke tale om nogle slåskampe eller noget, men vi måtte lægge et moderat fysisk pres, som vi kalder det. Der var eksempelvis en demonstrant, der blev båret væk, siger han.

- Det vil typisk være en bøde, man får ved sådan en forseelse, men de er væk fra pladsen derude nu. Nu fører vi lige et ekstra tilsyn med stedet.

Demonstranterne var til stede for at protestere mod Baltic Pipe, som er et stort projekt, hvor man vil forbinde Polen, Norge og Danmark via en gasledning, og dermed blandt andet gøre Polen mere uafhængig af russisk energi.

- Vi er her i dag, fordi vi synes Baltic Pipe er et rigtig dårligt projekt. Med alt hvad vi i 2021 ved om klimaforandringer og vedtaget klimalov i folketinget, så synes vi, det er helt hul i hovedet at bygge infrastruktur, der skal facilitere forbrug og forsyning af fossilenergi, siger en aktivist ved navn Rune Popp.

Han er sammen med resten af gruppen fjernet fra byggepladsen mandag formiddag.

Rune Popp siger, at det er hul i hovedet, at man stadig laver dyre løsninger for fossilt brændstofsenergi.
Rune Popp siger, at det er hul i hovedet, at man stadig laver dyre løsninger for fossilt brændstofsenergi.
Foto: Jeanette Torndahl Fournier

Protesten kommer nu, fordi man fra gruppens side vil sætte fokus på, at Miljø- og Fødevareklagenævnet har underkendt en godkendelse Miljøstyrelsen har givet til projektet.

Man er i gang med nedlukning

Hos Energinet forklarer man, at man er i gang med at lukke arbejdet ned, men at det tager tid.

- Den næste uge har vi stort fokus på at få lukket ned på en ordentlig måde. Det kræver dog lidt, så man kan stadig godt se, at der er både maskiner og folk, der arbejder på pladserne. Det gør de af et hensyn til både personsikkerhed, men også et hensyn overfor miljøet, siger projektleder ved Energinet Søren Juul Larsen.

TV 2 Fyn har spurgt Baltic Pipe Nej Taks talsperson Luca Jensen, om det giver mening at gå i vejen for netop nedlukningsarbejdet.

Han køber dog ikke forklaringen om, at der bliver lukket ned for arbejdet.

- Det er ikke det, vi hører fra alle i Baltic Pipe Nej Tak over hele landet. Vores klare indtryk er, at de fortsætter ufortrødent, siger han.

Søren Juul Larsen påpeger, at det er farligt at være på pladserne, og derfor bliver de nødt til at lukke ned, når der er folk, der opholder sig der.

- Vi er glade for at være i et land med ytringsfrihed, men det er farlige arbejdspladser, så derfor lukker vi ned, når der eksempelvis er demonstranter på byggepladserne, og så tilkalder vi myndighederne.

Både politiet og Beredskab Fyn var til stede ved byggepladsen mandag morgen, og TV 2 Fyns udsendte fortæller, at der er blevet fjernet en håndfuld demonstranter, som blev kørt væk i politibiler.

Her ses nogle af demonstranterne. (Billedet er sendt til redaktionen fra gruppen Baltic Pipe Nej Tak).
Her ses nogle af demonstranterne. (Billedet er sendt til redaktionen fra gruppen Baltic Pipe Nej Tak).
Foto: Unwisemonkeys

TV 2 Fyn har desuden uden held forsøgt at få en uddybende kommentar fra Energinet mandag formiddag.

I en pressemeddelelse har de skrevet, at de forsøger at lave deres arbejde med så lidt gener for mennesker og dyr som muligt.

Man vil desuden nu have klarlagt, hvad Miljø- og Fødevareklagenævnets underkendelse af godkendelse reelt kommer til at betyde. 

Oversigt

    Oversigt