Trend breder sig på Fyn: Tenna sagde job op og flyttede med familien ind på 35 kvadratmeter

David og Tenna solgte deres rummelige parcelhus i Odense og flyttede hele deres fire mand store familie ind på 35 kvadratmeter.

Hvor nogle familier ikke kan få kvadratmeter, rum, badeværelser og ting nok, så spreder der sig en tendens, der peger i den modsatte retning, over hele Fyn.

Flere og flere forsøger nemlig at skære ind til benet og kun leve med det mest nødvendige.

Sådan en familie findes ved Faaborg. Her bor far David Rysholt Christensen og mor Tenna Elisabeth Rysholt sammen med deres to drenge Villiam og Elliot på bare 35 kvadratmeter.

De er flyttet fra et større hus i Odense til et lillebitte hus i et bofællesskab udenfor landsbyen Diernæs ved Faaborg.

- En af de ting, vi ville have, var mere frihed og herunder ligger økonomisk frihed. Og jo mindre, man bygger, jo billigere er det. Så lige nu er vi faktisk gældfri, siger Tenna Elisabeth Rysholt.

Selvom familien har to biler og drengene går i private institutioner, har det været muligt for hende at sige sit fuldtidsjob op.

Tenna Rysholt viser det rum, der udgør størstedelen af huset, nemlig køkkenet og stuen. I baggrunden sidder sønnen Villiam.
Tenna Rysholt viser det rum, der udgør størstedelen af huset, nemlig køkkenet og stuen. I baggrunden sidder sønnen Villiam.
Foto: Pernille Gram

Det kunne hun, efter familien byggede deres eget hus af en gammel skurvogn. Et hjem, der indtil videre har rummet alt det, de havde behov for.

Planerne var ellers et hus på 150 kvadratmeter, men planen blev skaleret ned igen og igen, for meget mindre kunne gøre det. Faktisk blev de færre kvadratmeter en velsignelse. Mindre tid til rengøring, mindre arbejdstid for at tjene penge til huslån og mere tid til samvær

Det er dog ikke kun familien ved Faaborg, der vil leve mere simpelt.

Stor interesse for små huse

Hos Brenderup Højskole udbyder de både weekend- og længerevarende kurser om de såkaldte offgrid tiny houses. 

- Interessen har været fuldstændig overvældende, siger sekretær på skolen, Jakob Stridsland. 

- På to dage havde vi udsolgt på et kursus, vi havde udbudt. Folk stormede til.

Den store interesse handler til dels om de små huse, men også om en ny måde at leve på.

Eksempelvis handler offgrid-begrebet om huse, der ikke er tilsluttet eksempelvis kloak og elnet.

Tanken om ikke at være koblet til de normale tjenester, som man ville finde det i andre boliger, udgør dog også et overlevelsesproblem for de små huse, men det vender vi tilbage til.

Frygten for en trailerpark

For i Middelfart kommune spirer idéen om tiny houses også.

Jettie Nielsen er en ildsjæl, der kæmper hårdt for at lave et område for tiny houses tæt på Brenderup, som skal hedde Grobund.

Et sted, hvor hun selv også drømmer om at skulle bo, og hvor der skal være boliger i størrelser fra 18 til 60 kvadratmeter.

quote Når man vælger et offgrid tiny house, så er det jo også med en tanke om, at det ikke belaster det større system.

Jettie Nielsen, selvstændig

- Der er et stort arbejde med lokalplanen. Det ved alle, der nogensinde har beskæftiget sig med sådan noget.

Efterspørgslen på husene har dog været stor, og det er meningen, at bydelen skal være et bæredygtigt sted.

- Når man vælger et offgrid tiny house, så er det jo også med en tanke om, at det ikke belaster det større system. Folk er måske ikke bevidste om det, men det koster eksempelvis en masse energi at pumpe kloakaffaldet over store afstande.

Både hos familien Rysholt i Faaborg Kommune og hos Jettie Nielsen går et ønske om et mere bæredygtigt hus også igen.

Hos de forskellige udvalg i kommunerne dukker idéen om plads til de små huse også op rundt omkring på Fyn. 

Eksempelvis i Svendborg og Odense Kommune. I sidstnævnte eksempel vil man fortsætte med at drøfte muligheden, men det er her, vi vender tilbage til de små huses udfordringer. For netop tilslutningen til de offentlige kloakker udgør et problem, kan man læse af Odenses by- og kulturudvalgs referat.

Dertil kommer frygten for et 'trailerpark'-lignende område ligesom at regler, der normalt gælder for campingvogne, kan være et benspænd. Alligevel arbejder man videre med idéen om et område for de små hus, der både findes med og uden hjul, 

Drømmen om et friere liv

Kursisterne, der går på Brenderup Højskole for at lære mere om tiny houses ,fordeler sig over dem, som bare vil have inspiration til det flyttemodne folk, som er klar til at rykke ind i et lille hjem.

Tenna Elisabeth Rysholt fra det lille hus ved Diernæs fortæller, hvorfor mindre plads og færre ting kan være løsningen på nogle problemer, som småbørnsfamilier oplever

quote Morgenerne kan være længere, og vi har også kunnet mærke det på børnene. Der er ikke de småskænderier, som man oplevede før.

Tenna Elisabeth Rysholt

- Livet går lidt langsommere, end det gjorde før. Morgenerne kan være længere, og vi har også kunnet mærke det på børnene. Der er ikke de småskænderier, som man oplevede før.

Hun arbejder nogle timer om ugen ved siden af de andre ting, som fylder tiden i hverdagen ud.

Og netop det med tiden er et aspekt, som trendforsker Louise Byg Kongsholm siger er en af de ting, der er med til at bære denne trend frem.

- Tiny House-trenden rammer ind i flere ting, som rør sig i tiden, siger eksperten.

- Der er blandt andet dem, som vil ud af hamsterhjulet. Så snart man anskaffer sig et større hus, så hænger man på den, og et lille hus kan også være muligheden for at leve lidt anderledes.

Eksperten fortæller videre, at et Tiny House kan have andre fordele.

- Der er jo også en strømning, hvor folk ønsker at blive økonomisk uafhængige og også gå tidligt på pension. Til sidst er der også dem, som ønsker at leve tættere på naturen med et aktivt liv, som kun har brug for et sted at sove.

Og tættere på naturen er David Rysholt Christensen, Tenna Elisabeth Christensen og deres to drenge kommet.

Den mindste dreng, Elliot, titter ud fra en kant i det byggeri, som skal fordoble levepladsen for familien.
Den mindste dreng, Elliot, titter ud fra en kant i det byggeri, som skal fordoble levepladsen for familien.
Foto: Pernille Gram

De er ude hele tiden og oplever faktisk, at når folk i bofællesskabet bygger større, begynder de også at være mere inde.

Alligevel vil de nu fordoble pladsen, så deres voksende drenge kan få hvert deres værelse.

Så deres lille hjem bliver bare en lille smule større. Dog stadig langt fra den størrelse, som de fleste andre bor i.Oversigt

    Oversigt