I det fynske folks tjeneste

Højesteret slår fast: Fejlbehandlede kan beholde erstatning

To patienter får lov til at beholde en erstatning for fejlbehandling, selv om Region Syddanmark havde krævet pengene betalt tilbage.

To patienter får lov til at beholde en erstatning for fejlbehandling, selv om Region Syddanmark havde krævet pengene betalt tilbage. Det fastslår Højesteret torsdag i en principiel dom.

Sagen handler om to patienter, der blev tilkendt erstatning efter at have været udsat for fejlbehandling. Men pengene blev halvandet år senere krævet tilbagebetalt af Region Syddanmark.

Det skete, da patienterne ville have Ankenævnet for Patienterstatning til at vurdere, om der var grundlag for yderligere erstatning.

Læs også Slut med at kræve erstatninger tilbage fra fejlbehandlede

I stedet for yderligere erstatning endte Ankenævnet med at slå fast, at der ikke var grundlag for erstatning.
På den baggrund krævede Region Syddanmark pengene tilbage.

'Fornuften har sejret'

Sagerne blev siden prøvet i by- og landsret, og her fik regionen medhold. Men landets højeste retsinstans er kommet frem til et andet resultat.

Retten mener, at patienten havde en "velbegrundet forventning om, at hun havde ret til beløbet, og at dette ikke kunne kræves tilbagebetalt".

Advokat Niels Johansen, der repræsenterer en af de to patienter, mener, at dommen er udtryk for, at "fornuften har sejret".

- Min klient er førtidspensionist, og hun har brugt pengene til at få en hverdag til at fungere.

- Jeg er ikke sikker på, at hun eller familien kunne skaffe de penge, hvis de skulle af med dem igen. Det ville være en meget træls situation at stå i, siger han.

Kvinden blev tilkendt en erstatning på omkring 230.000 kroner.

Regionerne har de senere år skærpet praksis på området og anker i stigende grad afgørelser om erstatninger.

Efterspil på Christiansborg

Hos Danske Regioner tager sundhedsudvalgsformand Ulla Astman (S) dommen til efterretning.

- Vi har ageret efter den lov, der har været, som har tilsagt, at man skal inddrive de penge, folk ikke er berettiget til, siger hun.

Læs også Region trækker opgave hjem: Laver eget korps af tolke

Sagerne om tilbagebetaling af erstatninger har fået et politisk efterspil på Christiansborg.
I november fremsatte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) således et forslag til ændring af reglerne.

- Afgørelsen i Højesteret ligger i god tråd med de ønsker, som regeringen har med den ændring af loven, som behandles i Folketinget lige nu.

- Vi ser for mange eksempler på syge mennesker, som - lang tid efter at de har fået udbetalt en erstatning - bliver stævnet med krav om at betale pengene tilbage.

- Derfor skal vi sikre, at patienter ikke kommer i den samme situation fremadrettet, siger Ellen Trane Nørby i en kommentar til Ritzau.

De nye regler vil blandt andet betyde, at en erstatning ikke udbetales, før en eventuel klage er behandlet.